Ναμί: Η διαφορά στο κοινό ανακοινωθέν είναι σε λέξεις

13:33 10/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η λύση είναι αναγκαία και στις δύο πλευρές δήλωσε ο «υπουργός εξωτερικών», Οζντίλ Ναμί εκφράζοντας την πεποίθηση η επικείμενη επίσκεψη του Αλεξάντερ Ντάουνερ να ολοκληρωθεί με επιτυχία, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό το καθήκον των διαπραγματευτών.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Χαβαντίς ο κ. Ναμί ανέφερε ότι μετά την υπερπήδηση των κωλυμάτων στο κοινό ανακοινωθέν, θα ανοίξει ένας σημαντικός δρόμος για το Κυπριακό. «Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με έναν γενικό

συμβιβασμό». Ζήτησε δε την ενθάρρυνση των δύο ηγετών από όλες τις πλευρές, χαρακτηρίζοντας την στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου με την χθεσινή κοινή διακήρυξη των τεσσάρων οργανώσεων, πολύ σημαντική.

Ως αποτέλεσμα των επαφών με τα ΗΕ, με την πρόταση της τ/κ πλευράς, βγήκε ένα κείμενο που ανταποκρινόταν στην κοινή λογική και για την δημιουργία του ο ΟΗΕ συνέβαλε σημαντικά και προς τις δύο πλευρές, ανέφερε λέγοντας ότι ο κ. Ντάουνερ, αντιπροσωπεύοντας την βούληση των ΗΕ, κάνει καλά το καθήκον του.

«Είμαστε αναγκασμένοι να πετύχουμε», δήλωσε ο Οζντίλ Ναμί σημειώνοντας ότι είναι μια αναγκαιότητα για ολόκληρη την περιοχή, και την Τουρκία και τις δύο πλευρές στην Κύπρο, η λύση του προβλήματος, εκφράζοντας την ευχή να έχει νόημα η επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ με το να συμπεριφερθεί πιο εποικοδομητικά η ε/κ πλευρά που έχει κολλήσει εδώ και μήνες στην ανταλλαγή εγγράφων.

Το «υπουργείο εξωτερικών», συνέχισε, θα αναλώσει κάθε είδους προσπάθεια για την συνέχιση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και σε αυτό το θέμα στηρίζουν τον Τ/κ ηγέτη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είπε, δεν θα αυξήσουν μόνο τις επίσημες επαφές αλλά και τις συναντήσεις με τις οργανώσεις των πολιτών.

Στην Τουρκία, ανέφερε, ο επιχειρηματικός κόσμος γνωρίζει πόσο αναγκαία είναι και για την χώρα μια λύση στο Κυπριακό και η επίσκεψη της TÜSİAD έγινε γι’ αυτό το σκοπό. Γνωρίζουν, πρόσθεσε, ότι η πιθανότητα λύσης θα κάνει σημαντική διαφορά τόσο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας όσο και στην εξωτερική της πολιτική, ενώ και η ίδια η χώρα θα απελευθερωθεί από ένα σημαντικό βάρος.

Ο Ναμί υποστήριξε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη δυναμική στο Κυπριακό, οι μη «κυβερνητικές» οργανώσεις δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, η νέα «κυβέρνηση» έχει πάρει νέες πρωτοβουλίες, αρχίζει και διαλύεται η απαισιοδοξία του κόσμου και μίλησε για ανάγκη ενθάρρυνσης των ηγετών από όλους τους τομείς.

Κατά τον ίδιο, όσον αφορά το κοινό ανακοινωθέν έχουν μείνει «δευτερεύοντα θέματα». «Αυτή τη στιγμή έχοντας φτάσει στο τελικό στάδιο, στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος έχουν προκύψει κάποιες δυσκολίες σε κάποιες λέξεις. Εμείς όλοι δώσαμε τη στήριξή μας στο τελευταίο σχέδιο (κειμένου). Γι αυτό εμείς θεωρούμε ότι η τ/κ πρόταση που έχει μεταφερθεί στην ε/κ πλευρά δεν είναι μια πρόταση που προκαλεί προβλήματα. Ωστόσο η ε/κ πλευρά δεν την είδε αυτή ως τελικό κείμενο και ζήτησε κάποιες αλλαγές».

Στις προτάσεις της ε/κ πλευράς, συνέχισε, υπάρχουν κάποια σημεία που εμποδίζουν την τ/κ πλευρά να βάλει το τελικό σημείο της, προσθέτοντας ότι κατά την εδώ παρουσία του ο Ντάουνερ πρέπει να πείσει τις πλευρές να δείξουν εποικοδομητική στάση και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες σε αυτά τα σημεία.

Ερωτηθείς τι θα ακολουθήσει του κοινού ανακοινωθέντος εφόσον σε αυτό επιτευχθεί συμφωνία, ο κ. Ναμί είπε ότι θα γίνει συνάντηση των δύο ηγετών και με το κοινό κείμενο θα δείξουν ότι επήλθε συμφωνία στο θέμα των βασικών αρχών ως προς την ομοσπονδιακή δομή που θα δημιουργηθεί και ποιες είναι αυτές θα ενημερώσουν και τους δύο «λαούς».

Αργότερα, είπε, υπό την ηγεσία των δύο ηγετών θα εργαστούν οι δύο διαπραγματευτές και οι ομάδες εργασίας και με εντατικό τρόπο θα εγκύψουν παράλληλα πάνω σε διάφορα θέματα. Στόχος της τ/κ πλευράς, κατέληξε ο κ. Ναμί, είναι να σημειωθεί μια πολύ σημαντική πρόοδος τους επόμενους μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα