Να αποδοθούν οι ευθύνες για την οικονομία, λέει ο ΔΗΣΥ

17:29 14/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, σε σημερινές δηλώσεις του, ζήτησε να αποδοθούν οι ευθύνες για την οικονομία και εξέφρασε την άποψη ότι, αμφισβητώντας το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, το ΑΚΕΛ μένει ‘εκτεθειμένο ως προς τη βούλησή του να λάμψει η αλήθεια’.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στις δηλώσεις του ο κ. Προδρόμου είπε ότι από την κατάθεση του Διοικητή της Κεντρικής Πανίκου Δημητριάδη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής προκύπτει ότι «η Κύπρος,

αντί μιας σκληρής ίσως κρίσης, κατέληξε σε τεράστια οικονομική καταστροφή διότι η τότε Κυβέρνηση δεν ζήτησε έγκαιρα βοήθεια».

Σχολιάζοντας και το θέμα του Συνεργατισμού, ανέφερε πως θα ζητηθεί η επίσημη διαβεβαίωση του εποπτικού σώματος προτού εγκριθεί η παραχώρηση του €1,5 δισ. για την ανακεφαλαιοποίησή του.

Εξάλλου, αναφερόμενος στα μνημονιακά νομοσχέδια που θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή πριν το Γιούρογκρουπ του Σεπτέμβρη, είπε ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος εξέτασής τους.

«Αν και είναι κάπως άχαρο, θα πρέπει κατηγορηματικά να απορρίψουμε τις αμφισβητήσεις του ΑΚΕΛ για το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής», ανέφερε. Θεωρούμε, πρόσθεσε, «ότι οι ‘προκαταβολικές’ καταγγελίες του ΑΚΕΛ εναντίον της ερευνητικής διαδικασίας το αφήνουν εκτεθειμένο ως προς τη βούλησή του να λάμψει η αλήθεια».

Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν, είπε, «ότι εκεί που υπάρχουν ευθύνες πρέπει να αποδοθούν».

Παράλληλα, ο κ. Προδρόμου παρέθεσε σειρά συμπερασμάτων από την κατάθεση του κ. Δημητριάδη, λέγοντας ότι «η Κύπρος, αντί μιας σκληρής ίσως κρίσης, κατέληξε σε τεράστια οικονομική καταστροφή διότι η τότε κυβέρνηση δεν ζήτησε έγκαιρα βοήθεια και δεν κατέφυγε στο Μηχανισμό από το τέλος του 2011, αμέσως μετά το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού κράτους».

Όμως, πρόσθεσε, «ακόμα και αυτό το Πρόγραμμα που αποφασίστηκε για την Κύπρο θα ήταν πολύ λιγότερο δυσμενές εάν η κυβέρνηση Χριστόφια, αντί να σκιαμαχεί για το 13ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, έσπευδε να κλείσει έγκαιρα τη συμφωνία με την Τρόικα – την οποία η ίδια είχε καλέσει στην Κύπρο».

Σύμφωνα με το Βουλευτή του ΔΗΣΥ «όπως φαίνεται η καθυστέρηση και η ολιγωρία (εξαιτίας πολιτικών υπολογισμών) ανάγκασαν και το Διοικητή και την Κεντρική Τράπεζα να παραχωρήσουν για μήνες δισεκατομμύρια ρευστότητας τα οποία όχι μόνο δεν ωφέλησαν σε τίποτα, αλλά είναι και σήμερα και στο μέλλον ένα από τα μεγάλα ‘βαρίδια’ για το τραπεζικό μας σύστημα».

«Θα ήταν μάλιστα χρήσιμο να δώσει η Κεντρική Τράπεζα στη δημοσιότητα πόσες θα ήταν οι τραπεζικές ανάγκες για κεφάλαια στο μέσο του 2012 και πόσες έγιναν μέχρι τις εκλογές». Έτσι, είπε, «θα μπορέσουμε να μετρήσουμε και με αριθμούς το λογαριασμό της πολιτικής κακοδιαχείρισης».

Επίσημη διαβεβαίωση Κεντρικής για ποσό ανακεφαλαιοποίησης Συνεργατισμού

Όσον αφορά στο Συνεργατισμό, ο κ. Προδρόμου εξέφρασε ικανοποίηση «που το συνεργατικό πιστωτικό σύστημα θα μπορέσει να ανακεφαλαιοποιηθεί εκ του ασφαλούς, με κρατικό δάνειο και χωρίς να επιβαρυνθούν οι καταθέτες».

Ανέφερε ακόμη ότι «χτεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας έχει τερματίσει μια κάποια ασάφεια σχετικές με τις συνολικές ανάγκες κεφαλαίων». Σημείωσε, ωστόσο, ότι προτού εγκριθεί η παραχώρηση του €1,5 δισ. από το κράτος για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, «θα πρέπει να έχουμε την επίσημη διαβεβαίωση της εποπτικής Αρχής ότι με βάση τους υπολογισμούς και το σχετικό σχέδιο διάσωσης αυτό είναι το ποσό που χρειάζεται και θα είναι αρκετό».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «αν ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η κακή διοίκηση και διαχείριση των τραπεζικών εργασιών του ιδιωτικού τομέα, ευθύνεται επίσης και εκ των πραγμάτων και η τραπεζική διαχείριση που έγινε στο συνεργατικό σύστημα».

«Εκείνοι που για χρόνια επέμεναν ότι έπρεπε να εξαιρείται ο Συνεργατισμός από την κεντρική τραπεζική εποπτεία, θα πρέπει σήμερα να παραδεχτούν το λάθος τους».

Ο κ. Προδρόμου θέτει επίσης το ερώτημα που «διερωτούνται πολλοί πολίτες: δεν θα έπρεπε, όπως γίνεται για τις άλλες τράπεζες, να αναζητηθούν ευθύνες και για την κακοδιαχείριση που αφήνει «μαύρη τρύπα» € 1,5 δις στα κεφάλαια του Συνεργατισμού, την ίδια ώρα που δημοσιοποιούνται εκπληκτικά ψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων»; Δεν θα έπρεπε, διερωτήθηκε, «κάποιοι υπεύθυνοι να ελεγχθούν για τις πρακτικές που ίσχυσαν εκεί»;

Η Βουλή να έχει χρόνο να εξετάσει τα μνημονιακά νομοσχέδια

Εξάλλου, σε τοποθέτησή του όσον αφορά αριθμό μνημονιακών νομοσχεδίων που θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή για να εγκριθεί η επόμενη δόση του πακέτου διάσωσης από το Eurogroup του Σεπτεμβρίου, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι εξυπακούεται ότι ο ΔΗΣΥ «θα συνδράμει για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που χρειάζονται άμεσα».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «δεν θέλουμε να εγκρίνουμε «αθώρητα» τόσο σημαντικά νομοσχέδια». Θεωρούμε, ανέφερε, «ότι πρέπει, βέβαια, να προλάβουμε την προθεσμία του Γιούρογκρουπ, αλλά πρέπει εξίσου και η Βουλή να έχει κάποιο χρόνο να εξετάσει τα νομοσχέδια αυτά».

«Αναμένουμε ότι για το σκοπό αυτό γίνονται οι σχετικές συνεννοήσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του προεδρείου της Βουλής και θα βρεθούν κατάλληλες χρονικά λύσεις», συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα