Μνημόνιο συνεργασίας Μακαρείου Νοσοκομείου – King’s College Hospital

15:16 6/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακαρίος ΙΙΙ και το King’s College Hospital για συνεργασία στους τομείς των ηπατικών και γαστρεντερολογικών παθήσεων, υπογράφηκε σήμερα στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Σταύρου Μαλά.

Ο Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε ως σημαντική τη σημερινή την υπογραφή του μνημονίου, το οποίο όπως είπε, θεσμοθετεί πλέον τέτοιου είδους συνεργασίες στο χώρο της υγείας.

Εστειλε το μήνυμα ότι η Κύπρος

επειδή είναι μια μικρή χώρα θα πρέπει να έχει υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεδομένων και των μικρών αριθμών περιστατικών και θα πρέπει να επεκτείνει τις συνεργασίες μεταξύ των κέντρων αναφοράς όπως είναι το Μακάρειο Νοσοκομείο με εξειδικευμένα κέντρα στο εξωτερικό. Με αυτό τον τρόπο είπε θα εκπαιδεύονται και οι Κύπριοι ιατροί για να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες αλλά και για να τους δίνεται και ένα κίνητρο εντός των δημοσίων νοσηλευτηρίων για να μπορούν να έχουν μια καλύτερη επαγγελματική σταδιοδρομία.

«Δυστυχώς πρέπει να ομολογήσω ότι υστερούμε στον τομέα της παροχής κινήτρων προς τους ιατρούς για να παραμείνουν στο δημόσιο τομέα και να δημιουργήσουν τέτοιες συνθήκες εργασίας, αλλά και συνεργασίας που να τους παρέχεται η δυνατότητα αναβάθμισης του έργου τους», είπε.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι με τη συνεργασία με το King’s College στον τομέα της παιδοηπατολογίας και παιδογαστρεντερολογίας, ανοίγει ο δρόμος ώστε να επεκταθεί άμεσα η συνεργασία και στους ενήλικες. Εγιναν, είπε συζητήσει και διαφαίνεται ότι μπορεί να επεκταθεί η συνεργασία, ώστε οι γιατροί τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα να αποτελούν μέρος αυτή της πολιτικής.

«Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να παρέχουμε αυτές τις υπηρεσίες και κάτω από καλύτερες προϋποθέσεις για τους ασθενείς και με χαμηλότερο κόστος και με αναβάθμιση της ιατρικής στον τόπο μας», είπε.

Εστειλε επίσης το μήνυμα προς όλους τους γιατρούς ότι αυτή η προσπάθεια η οποία άρχισε από το Μακάρειο Νοσοκομείο, θα επεκταθεί σε όλες τις κλινικές αναφοράς. Πρόσθεσε ότι προωθούνται παρόμοιου είδους συνεργασίες και στην παιδοκαρδιολογία και στην παιδοχειρουργική.

Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα δημιουργίας υποδομών τηλε-ιατρικής, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο με την CYTA, έτσι ώστε να εγκατασταθούν πολύ γρήγορες γραμμές σύνδεσης σε όλα τα νοσοκομείο και να γίνεται η μεταφορά, ειδικά απεικονιστικών πληροφοριών, με ταχύτατο ρυθμό.

Οι κινήσεις αυτές είπε, είναι και ένας τρόπος να αναβαθμιστεί και ο επαγγελματισμός στη χώρα.

«Πρέπει όλοι να πιστέψουμε ότι βρισκόμαστε στο εμείς και όχι μόνο στο εγώ, όπως έλεγε και ο Μακρυγιάννης. Ολες αυτές οι προσπάθειες δεν είναι προσωπική ιδιοκτησία του οποιουδήποτε. Είναι ένας θεσμικός τρόπο θεμελίωσης σωστής ιατρικής στον τόπο μας και μέσα σε αυτό το πνεύμα πρέπει να κινούμαστε όλοι», είπε.

Πρόσθεσε ότι το κράτος έχει αποφασίσει να δημιουργήσει και ακαδημαϊκές υποδομές στο χώρο της ιατρικής και ότι στην επόμεν

Keywords
Τυχαία Θέματα