Μητσόπουλος: Το κράτος θα αυξήσει τον εποπτικό έλεγχο στην ΑΛ

19:56 7/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Το κράτος όχι απλά θα αυξήσει τον εποπτικό του έλεγχο επί της Αρχής Λιμένων, σε ό,τι αφορά στην αποκρατικοποίηση, αλλά θα παραμείνει και ως ιδιοκτήτης, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό που συζητείται είναι μια συμφωνία παραχώρησης που θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια σε ιδιώτη επενδυτή για κάποιες εκ των εμπορικών δραστηριοτήτων, κι αυτό βεβαίως εάν υπάρξει ενδιαφέρον.

Ανέφερε ακόμα ότι το κατ’ εξοχήν ενεργειακό λιμάνι

αυτή την ώρα είναι το λιμάνι της Λεμεσού.

Ο κ. Μητσόπουλος προήδρευσε σύσκεψης στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, όπου έγινε ενημέρωση όλων των αρμοδίων τοπικών φορέων για τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης γύρω από τα λιμάνια, τη ναυτιλία, τις δημόσιες μεταφορές και τις οδικές και άλλες συναφείς αναπτύξεις.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της πολύωρης παρουσίασης και συζήτησης που ακολούθησε, ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε πως “δυστυχώς οι οικονομικές συγκυρίες είναι τέτοιες που δεν μας επιτρέπουν, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί με τους εαυτούς μας και με τους πολίτες, να λέμε πράματα τα οποία είναι υπεράνω των δυνάμεων και των δυνατοτήτων μας” και γι’ αυτό, όπως εξήγησε, “παρουσιάσαμε τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο ψυχρά και πιο ωμά”.

Ωστόσο, σημείωσε, σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη πολύ σημαντικά αναπτυξιακά έργα στο λιμάνι της Λεμεσού, όπως η επέκταση του κρηπιδώματος, η εκβάθυνση του λιμανιού που έχει ολοκληρωθεί, η αναμενόμενη αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού του, αλλά και η νέα αίθουσα επιβατών, που μετά από αρκετή καθυστέρηση, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει εντός του 2014.

Ιδιαίτερης σημασίας για τις δραστηριότητες στο λιμάνι Λεμεσού θεωρείται και η προώθηση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης και εκμετάλλευσης της περιοχής δυτικά του λιμανιού, γνωστής ως “Μερράς” Ζακακίου, μια έκταση πέραν των 215 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Οι διαδικασίες της απαλλοτρίωσης, ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος, έχουν διευκολυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πρόσφατη συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία, προσθέτοντας ότι, “ταυτόχρονα υπήρξε και πολιτικό παρασκήνιο για να μπορέσει να προωθηθεί η απαλλοτρίωση του Μερρά, στο οποίο είχε εμπλακεί και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεννόηση και συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου”.

“Το κατ’ εξοχήν ενεργειακό λιμάνι αυτή την ώρα είναι το λιμάνι της Λεμεσού και αυτό πρέπει να είναι σαφές και ξεκάθαρο”, σημείωσε ο κ. Μητσόπουλος, προσθέτοντας ότι έχουν δημιουργηθεί πολύ σημαντικές υποδομές “τις οποίες εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε και θέλουμε περαιτέρω να αναπτύξουμε, γιατί ακριβώς από τη δική μας την πλευρά είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας να έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες και αξιόπιστες υποδομές”.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Υπουργός Συγκοινωνιών αναφέρθηκε στο θέμα αποκρατικοποίησης της Αρχής Λιμένων, ξεκαθαρίζοντας πως στην περίπτωση αυτού του Ημικρατικού Οργανισμού, το κράτος όχι απλά θα αυξήσει τον εποπτικό του έλεγχο αλλά θα παραμείνει και ως ιδιοκτήτης.

“Αυτό για το οποίο γίνεται συζήτηση είναι για μια συμφωνία παραχώρησης που θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, σε ιδιώτη επενδυτή για κάποιες εκ των εμπορικών δραστηριοτήτων, κι αυτό βεβαίως εάν υπάρξει ενδιαφέρον”, συμπλήρωσε.

Ευχαριστώντας τον Υπουργό για το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για τη Λεμεσό, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ Φιλόκυπρος Ανδρέου δήλωσε πως “σε μια εποχή όπου καλπάζει η ανεργία με αυξητικές τάσεις, σκοπός μας είναι να δούμε τι έργα μπορούν να γίνουν, ώστε να ανατρέψουμε όλα τα δεδομένα”.

Εκφράζοντας πλήρη ικανοποίηση από τα όσα λέχθηκαν και παρουσιάστηκαν σήμερα από πλευράς Υπουργείου Συγκοινωνιών, ο κ. Ανδρέου σημείωσε ότι “όλα τα λιμάνια της Κύπρου είναι πολύ μικρά για να φιλοξενήσουν το τι πρόκειται να γίνει στον τομέα της ενέργειας, άρα, πρέπει να ετοιμαστούμε όλοι, δεν πρέπει να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ πόλεων, φορέων και εταιριών και σκοπός μας είναι να είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουμε αμέσως δουλειά κα να δώσουμε στους συμπολίτες μας την πολυπόθητη δουλειά που ψάχνουν να βρουν εδώ και τόσους μήνες”.

Keywords
Τυχαία Θέματα