Μητσόπουλος: Προς αύξηση μέχρι 95% της συμμετοχής της ΕΕ σε συγχρηματοδοτούμενα έργα

18:11 16/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Υπάρχουν θετικές ενδείξεις για αύξηση μέχρι και 95% της συμμετοχής της ΕΕ σε συγχρηματοδοτούμενα έργα υποδομής στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Τάσος Μητσόπουλος, αναφέροντας παράλληλα ότι, πέρα της αύξησης της χρηματοδότησης από την ΕΕ, η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περιληφθούν στα συγχρηματοδοτούμενα έργα «κάποια που έχουν

να κάνουν με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου».

«Έχουμε κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα όσον αφορά το Υπουργείο Συγκοινωνιών ότι κάποια σημαντικά έργα θα ενταχθούν στη χρηματοδότηση, αλλά ακόμη δεν έχουμε τελικές αποφάσεις», είπε ο κ. Μητσόπουλος, προσθέτοντας ότι «καταφέραμε επίσης να αυξήσουμε το ποσοστό χρηματοδότησης των έργων».

Όλα αυτά θα διευκρινιστούν μέσα στο φθινόπωρο, αλλά το πιο σημαντικό, όπως είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, «είναι ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις ότι εκεί που αυτά τα έργα συγχρηματοδοτούνταν μέχρι σήμερα με ένα ποσοστό από 50%-75% από την ΕΕ, φαίνεται ότι έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τη λεγόμενη ένταση της χρηματοδότησης ή το ποσοστό χρηματοδότησης σε 85% και ενδεχομένως και σε 95%».

«Αυτό σημαίνει ότι η εθνική συμμετοχή μειώνεται στο ελάχιστο», εξήγησε ο κ. Μητσόπουλος, υπενθυμίζοντας επί του προκειμένου ότι «για εξασφάλιση της εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα έργα έχει υπάρξει ένα έκτακτο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο κ. Μητσόπουλος, ο οποίος μιλούσε στο ΚΥΠΕ κατά την παρουσία του στο ετήσιο φεστιβάλ της κοινότητας Παναγιάς της Πάφου, είπε ακόμη ότι στη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα θέσει στις επαφές που θα έχει με Ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο του συνεδρίου «κάποια έργα τα οποία θεωρούμε σημαντικά για την Κύπρο όσον αφορά την προώθηση οδικών δικτύων και υποδομών».

«Επίσης, θα προσπαθήσουμε να είναι συγχρηματοδοτούμενα με την ΕΕ κάποια έργα που έχουν να κάνουν με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και τα οποία δεν αφορούν τον τερματικό σταθμό για το LNG», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών, αυτά τα έργα μπορεί να είναι λιμενικές υποδομές, δημιουργία δικτύου προσβάσεων ή ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας και ασφάλειας αυτών των υποδομών.

Keywords
Τυχαία Θέματα