Μήνυμα προς Βερολίνο οι ελληνικές και γαλλικές εκλογές

19:07 7/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με τίτλο «Οι Έλληνες και οι Γάλλοι ψηφοφόροι απορρίπτουν τη λιτότητα, την οποία προωθεί η Γερμανία», δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης «Euractiv.com», που επικαλείται δημοσίευμα του Reuters, αναφέρει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι κατάφεραν ένα σοβαρό πλήγμα στην εύθραυστη πολιτική συναίνεση που επικρατούσε στο μέτωπο της Ευρωζώνης τα δύο τελευταία χρόνια της κρίσης, απορρίπτοντας τα πακέτα βοήθειας που συνοδεύονταν από λιτότητα και τα οποία προφύλαξαν τη χώρα από τη χρεοκοπία

και την έξοδο από το ευρώ.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η εκλογή ενός σοσιαλιστή ηγέτη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θεωρείται από πολλούς σαν μια δυνατότητα αλλαγής πολιτικής πλεύσης στην Ευρώπη. Η Γαλλία, μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ, αναμένεται να πιέσει περισσότερο για την υιοθέτηση μέτρων που θα ενισχύουν την ανάπτυξη- παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας- ώστε να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη κρίση χρέους.

Οι εκλογές στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη νίκη του Ολάντ θα αυξήσουν την πίεση που ασκείται στον μεγάλο δανειστή της Ευρώπης, τη Γερμανία, προκειμένου να ακολουθήσει μια προσέγγιση περισσότερο προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Δεν είναι όμως ξεκάθαρο, σχολιάζει το δημοσίευμα, κατά πόσον η Γερμανίδα καγκελάριος, της οποίας η επιμονή στην εφαρμογή αυστηρών μέτρων λιτότητας είναι δημοφιλής στη χώρα της, θα κάνει κάτι περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση της ανάπτυξης, πέρα από κάποια συμβολικά βήματα.

«Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι η πολιτική στην Ευρώπη ξεφεύγει από τον έλεγχο, το χάσμα μεταξύ πολιτικών και ψηφοφόρων βαθαίνει, αυτό είναι που βλέπουμε στην Ελλάδα, αυτό είναι που βλέπουμε στη Γαλλία» παρατηρεί, σχετικά, ο Στιν Γιάκομπσεν, επικεφαλής οικονομολόγος στη «Saxo Bank» στην Κοπεγχάγη. «Είναι σαφές ότι οι ψηφοφόροι στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να στέλνουν το μήνυμα “δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μεταρρυθμίσεις” και αυτό είναι ανησυχητικό», προσθέτει ο Γιάκομπσεν.

Σε πιο άμεσο ορίζοντα, συνεχίζει το δημοσίευμα, η προσπάθεια των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στην Ελλάδα, τα οποία έχουν υποστηρίξει τα προγράμματα διάσωσης, να εξασφαλίσουν μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεννά ερωτήματα για το κατά πόσον η Αθήνα μπορεί, μακροπρόθεσμα, να παραμείνει στην Ευρωζώνη, καθώς και το κατά πόσο μπορεί να προκαλέσει εκ νέου μετάδοση της κρίσης σε άλλα κράτη- μέλη.

Τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, από την άλλη, φέρουν τον Ολάντ – ο οποίος είναι νεοεισερχόμενος στη διεθνή πολιτική σκηνή, καθώς δεν κατείχε μέχρι σήμερα κάποια υπουργική θέση, ούτε έχει συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ – σε δύσκολη θέση, από την πρώτη κιόλας μέρα.

Οι επενδυτές, ανήσυχοι για το μέλλον της Ελλάδας και την άφιξη του πρώτου σοσιαλιστή ηγέτη στο μέγαρο των Ηλυσίων μετά από 17 χρόνια, ενδέχεται να τιμωρήσουν τις ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές αγορές, βυθίζοντας έτσι ολόκληρη την Ευρωζώνη και πάλι στην κρίση. Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρει ότι τις επόμενες μέρες το πιο κρίσιμο ερώτημα γ

Keywords
Τυχαία Θέματα