Ρευστή παραμένει η κατάσταση στην αμερικανική Βουλή σχετικά με τη Συρία

20:29 5/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σημαντικό πλήγμα για την προσπάθεια του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να πείσει την πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων να στηρίξουν την απόφασή του να βομβαρδίσει συριακούς στρατιωτικούς στόχους, ως αντίποινα για τη χρήση – όπως υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ – εκ μέρους του καθεστώτος χημικών όπλων, αποτελεί η δημοσιοποίηση από τη New York Times βίντεο με εκτέλεση εν ψυχρώ

επτά Σύρων στρατιωτών από αντάρτες. Αν και οι εκτελέσεις έγιναν τον Απρίλιο, είναι η πρώτη φορά που το βίντεο βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Τεράστια είναι και η εντύπωση που προκάλεσε το σημερινό πρωτοσέλιδο της αμερικανικής εφημερίδας με τη φωτογραφία από τις εκτελέσεις και εκτενές ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο ηγέτη της αντάρτικης ομάδας, με το ψευδώνυμο «Θείος», που υποστηρίζει ότι το κίνητρό του είναι η εκδίκηση, γιατί το καθεστώς Ασαντ είχε σκοτώσει τους συγγενείς του πριν περίπου 30 χρόνια.

Η δημοκρατική γερουσιαστής Μπάρμπαρα Μικάλσκι, εκ των υποστηρικτών της πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα, σχολιάζοντας το βίντεο είπε πως «πάντοτε ανησυχούσε από τη σύνθεση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης».

Το θέμα αυτό απασχόλησε και τη χθεσινή κατάθεση του Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, που απαντώντας σε ερώτηση του ρεπουμπλικάνου βουλευτή από το Τέξας, Μάικλ Μακόλ, είπε πως από τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης «υπάρχει ένα 15-20% που δεν είναι καλοί». Αντίθετα, ο κ. Μακόλ είπε πως με βάση τα δικά του στοιχεία, η αναλογία είναι 50-50.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τόνι Μπλίνκεν, μιλώντας το πρωί στο CNN είπε πως ο Πρόεδρος Ομπάμα θα συνεχίσει τις τηλεφωνικές συνομιλίες με μέλη του Κογκρέσου, κυρίως της Βουλής. Ανάλογες επαφές πραγματοποιεί κι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η Γερουσία είναι πιθανόν να ψηφίσει αύριο πάνω στην απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, ενώ η Βουλή την προσεχή εβδομάδα. Παρά τη δυναμική που δημιούργησε η υποστήριξη που πρόσφερε τη Δευτέρα στον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Μπέινορ, ένας μεγάλος αριθμός μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων παραμένουν αναποφάσιστα.

Keywords
Τυχαία Θέματα