Μήνυμα Αρχιεπισκόπου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

13:52 11/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μήνυμα προσήλωσης στους ψηλούς στόχους της γνώσης και της αρετής ώστε να είναι αποτελεσματικοί στο έργο  που έχουν αναλάβει απηύθυνε σήμερα στους εκπαιδευτικούς ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος ευχήθηκε συνάμα καλή και αποδοτική χρονιά σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Σε μήνυμα του, με αφορμή τη νέα Σχολική Χρονιά 2012-13, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επιβεβαιώνει την

εκτίμηση με την οποία η Εκκλησία περιβάλλει το έργο της παιδείας του τόπου και σημειώνει πως στόχος θα πρέπει να παραμένει η ανάδειξη της ανάγκης να ελευθερωθεί  η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είναι ακόμη μοιρασμένη από στρατούς κατοχής και συρματοπλέγματα.

Απευθυνόμενος στους μαθητές και τις μαθήτριες αναφέρει: «Τώρα που συστηματικά ξεκινά το σχολείο και ξαναμπαίνετε στο ρυθμό, θέλω να σας θυμίσω μια ζωτική αλήθεια. Ότι κάθε έργο σπουδαίο, αρχινά από κάτι φαινομενικά μικρό, ίσως ασήμαντο. Προσέξτε τον κορμό ενός δέντρου. Εγινε από ένα μικρό δεντράκι. Κοιτάξτε τον πύργο με τα εφτά πατώματα. Ξεκίνησε με μια φτυαριά. Μια πορεία χιλιομέτρων άρχισε από ένα βήμα. Αυτό, αν το μεταφέρουμε στην καθημερινή μας ζωή,  σημαίνει ότι για να γίνουμε σωστοί άνθρωποι πρέπει να κάνουμε μικρά και σταθερά βήματα από τώρα. Ξεκινήστε λοιπόν  από τώρα να υπακούτε στους κανονισμούς λειτουργίας του σχολείου σας».

Αναφέρει ακόμα στους μαθητές πως πρέπει να βάλουν στόχο να αποδώσουν  ίση αξία σε όλους τους συμμαθητές τους, ανεξάρτητα αν κάποιοι απ’ αυτούς έχουν κάτι το διαφορετικό σε σχέση μαζί τους.

«Κρατήστε  τη σχέση σας», γράφει το μήνυμα, «μακριά από υποκρισίες και ψεύτικα συναισθήματα. Βάλτε μέσα στην καρδιά σας το φως το αληθινό, δηλαδή τον Χριστό, για να φωτιστείτε και να φωτίσετε τους γύρω σας. Αφήστε Εκείνον να κατευθύνει τα βήματά σας προς εργασίαν των εντολών του. Έτσι σιγά-σιγά θα κτίσετε το χαρακτήρα και την προσωπικότητά σας. Η κοινωνία μας χρειάζεται μεγάλες τομές. Αυτές μόνο εσείς οι νέοι μπορείτε να τις κάνετε. Αρκεί να το λέει η καρδιά σας και να είστε σωστοί».

Αναφερόμενος στα τα οικονομικά δεδομένα του τόπου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφέρει πως «εδώ και αρκετό καιρό, έχουν αλλάξει», σημειώνοντας πως «πολλοί  οικογενειάρχες έχουν απολέσει μέρος των εισοδημάτων τους ή ακόμη και την ίδια τη δουλειά τους».

«Αυτό πρακτικά», αναφέρει στους μαθητές, «σημαίνει ότι η ευημερία και η σπατάλη των αγαθών, που μέχρι πιο πριν χαρακτήριζε την κοινωνία μας, θα πρέπει να δώσει τη θέση της στη σωστή και λογική χρήση κάθε πράγματος που καταναλώνουμε».

Καλεί τους μαθητές να βοηθήσουν με τον τρόπο τους, αγοράζοντας ό, τι είναι απολύτως χρήσιμο, μη συσσωρεύοντας αγαθά- ρούχα, ηλεκτρονικά είδη, τεχνολογικό εξοπλισμό, ό,τι άλλο- που είναι αχρείαστα.

Καταλήγοντας συμβουλεύει τους μαθητές να δώσουν χέρι βοήθειας στο σπίτι τους ή όπου αλλού χρειάζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα