Μηδενική αύξηση του δημοσίου βοηθήματος εισηγείται η Κυβέρνηση

17:47 25/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μηδενική αύξηση του δημοσίου βοηθήματος εισηγείται η Κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2014.

Το όλο θέμα συζητήθηκε σήμερα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Όπως εξήγησε μετά το τέλος της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Φακοντής η Κυβέρνηση με βάση το νόμο είναι υποχρεωμένη κάθε χρόνο να διενεργεί έρευνα μέσω της Στατιστικής Υπηρεσίας για να διερευνά την συνολική μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά τον προηγούμενο χρόνο και απ΄ εκεί και πέρα να υπολογίζει το ύψος της κάλυψης των βασικών αναγκών για

την παραχώρηση του δημόσιου βοηθήματος.

Ο κ. Φακοντής είπε πως με βάση την συγκεκριμένη έρευνα έχει διαπιστωθεί ότι για την κάλυψη των βασικών αναγκών θα πρέπει το δημόσιο βοήθημα να αυξηθεί κατά 6,12%.

Συγκεκριμένα, εξήγησε, ένα λήπτης σήμερα λαμβάνει για τις βασικές του ανάγκες 452 ευρώ και με βάση τη συγκεκριμένη αύξηση θα πρέπει αυτό να αυξηθεί κατά 27,60 ευρώ δηλαδή να πάει στα 479,60 ευρώ. «Για κάθε εξαρτώμενο πέραν των 14 ετών η αύξηση θα είναι 13,80 ευρώ από 226 θα πάει 239,80 και για κάθε άλλο παιδί κάτω των 14 ετών θα είναι 8 ευρώ και 30 σεντ και θα αυξηθεί από τα 135,60 στα 143,90» πρόσθεσε αναφέροντας πως το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ αλλά και πως δημόσιο βοήθημα λαμβάνουν σήμερα 28.000 άτομα με μια συνολική δαπάνη που ξεπερνά ή ξεπερνούσε πριν τις τελευταίες αλλαγές και τις περικοπές που έγιναν τα 215 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή η Κυβέρνηση λαμβάνοντας τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες και τις δραστικές περικοπές που έγιναν στον προϋπολογισμό του 2014 εισηγείται να παραμείνει το ποσό ως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Εξήγησε ακόμη ότι το 2011 και το 2012 η αύξηση ήταν στο 11,3% και πως το 2011 παραχωρήθηκε ένα εφάπαξ ποσό 3% αντί 5% που ήταν τότε η αύξηση , ενώ για το 2012 δεν παραχωρήθηκε καμία αύξηση. «Συνολικά, δηλαδή υπάρχει μια αύξηση των τριών τελευταίων χρόνων στις βασικές ανάγκες κατά 17,43%, το οποίο δεν έχει παραχωρηθεί λόγω των προβλημάτων τα οποία ταλανίζουν την κυπριακή οικονομία» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής είπε ότι είναι γεγονός ότι η εκτελεστική εξουσία εισηγείται μηδενική αύξηση παρά το γεγονός ότι καταγράφεται για το 2012 μία αύξηση της τάξης του 6,8% που αν θα έπρεπε να μεταφραστεί σε πραγματικούς αριθμούς να αυξήσει την συγκεκριμένη παραχώρηση του επιδόματος από 452 ευρώ στους λήπτες σε 479.

«Θα ήμασταν όλοι ευτυχείς αν υπήρχε δυνατότητα για την παραχώρηση αυτής της συγκεκριμένης αύξησης. Όμως η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη αν την προηγούμενη διετία όταν το κόστος ζωής πραγματικά ανέβαινε η απερχόμενη Κυβέρνηση φρόντιζε να κάλυπτε εκείνη την διαφορά ούτως ώστε να μην έχουμε σήμερα αυτή την ψαλίδα η οποία έχει ανοίξει» πρόσθεσε.

Ανέφερε τέλος πως παρόλο που η Κύπρος βρίσκεται σήμερα σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, αναμένεται εντούτοις ότι και το κόστος ζωής θα φέτος είναι σημαντικά χαμηλότερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα