Μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής προτείνει η Κομισιόν

15:27 27/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Επίτροπος αρμόδιος για τη φορολογία, τα τελωνεία, την καταπολέμηση της απάτης και τον έλεγχο, κ. Σεμέτα, “οι φοροφυγάδες κλέβουν από τις τσέπες των απλών πολιτών και αποστερούν από τα κράτη μέλη απαραίτητα έσοδα. Εάν θέλουμε να έχουμε δίκαια και αποτελεσματικά φορολογικά συστήματα, πρέπει να εξαλείψουμε αυτήν τη δραστηριότητα”.

Σημειώνεται ότι το μέγεθος της παραοικονομίας σε όλα τα κράτη μέλη εκτιμάται ότι ανέρχεται

σχεδόν στο ένα πέμπτο του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, δηλαδή δύο τρισεκατομμύρια ευρώ συνολικά. Με δεδομένη την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και την τεχνολογική πρόοδο, είναι σαφές ότι οι μεμονωμένες εθνικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Συνεπώς, η ανακοίνωση προτείνει μια προσέγγιση τριών βαθμίδων που αποβλέπει στην καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής σε όλες τις πτυχές τους.

Σε εθνικό επίπεδο, τα κράτη μέλη θα πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση της διοικητικής τους ικανότητας να εισπράττουν φόρους,

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την πρόοδό τους στον τομέα αυτό, ενώ παράλληλα θα παρέχει τεχνική βοήθεια εφόσον χρειάζεται. Οι εθνικές αρχές θα πρέπει επίσης να διευκολύνουν την προθυμία συμμόρφωσης, για παράδειγμα, μέσω προγραμμάτων εθελούσιας γνωστοποίησης πληροφοριών. Τα ενωσιακά μέσα όπως οι υπηρεσίες μίας στάσης και μια πιθανή δικτυακή πύλη για φορολογικά θέματα αναμένεται επίσης ότι θα συμβάλουν στην καλύτερη συμμόρφωση.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει η ιδέα για ένα πιθανό ευρωπαϊκό διασυνοριακό αριθμό φορολογικού μητρώου, ή ένας μηχανισμός ταχείας αντίδρασης για την αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ και ελάχιστοι ενωσιακοί κανόνες και κυρώσεις για τη φορολογική απάτη και τη φοροδιαφυγή.

Η Επιτροπή θα αρχίσει τις εργασίες για την ανάπτυξη των ιδεών που προβλέπονται στη σημερινή ανακοίνωση. Πριν από το τέλος του έτους θα παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, με ειδικά μέτρα τα οποία θα είναι δυνατόν να αναπτυχθούν ταχύτατα. Παράλληλα, η Επιτροπή θα υποβάλει επίσης την πρωτοβουλία της σχετικά με τους φορολογικούς παραδείσους και τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα