Μεγαλύτερη προσοχή στην ικανότητα αξιολόγησης των μέσων επικοινωνίας ζητεί η Κομισιόν

16:57 18/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαική Επιτροπή θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην ικανότητα κατανόησης και αξιολόγησης διαφορετικών ειδών μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των διαδραστικών μέσων, των εφημερίδων, των ταινιών και των εικόνων.

Το μήνυμα αυτό θα στείλει η Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, Ανδρούλλα Βασιλείου στις 21 Οκτωβρίου στο Άμστερνταμ, από το βήμα του «Cinekid», του μεγαλύτερου στον κόσμο φεστιβάλ μέσων επικοινωνίας για παιδιά. Η Επίτροπος θα επισκεφθεί το φεστιβάλ Cinekid μαζί με την

Jet Bussemaker, Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών της Ολλανδίας.

Το φεστιβάλ θα αποτελέσει επίσης ευκαιρία για την Επίτροπο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ «Δημιουργική Ευρώπη», το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον Ιανουάριο. Το επταετές πρόγραμμα θα υποστηρίξει την ανάπτυξη και τη διανομή ευρωπαϊκών ταινιών και άλλων οπτικοακουστικών έργων, καθώς και διακρατικά σχέδια με στόχο την τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας. Οι τομείς αυτοί αντιπροσωπεύουν σήμερα έως και το 4,5% του ΑΕΠ της ΕΕ και απασχολούν περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια άτομα.

«Με επαρκή στήριξη, οι τομείς μας του πολιτισμού και της δημιουργίας έχουν το δυναμικό να είναι ακόμη πιο επιτυχημένοι», δήλωσε η κ. Βασιλείου, επισημαίνοντας ότι μία από τις προτεραιότητές μας θα είναι να συμβάλουμε στη χρηματοδότηση της παραγωγής και της διανομής ταινιών που απευθύνονται στα παιδιά. «Θα υποστηρίξουμε επίσης εξαιρετικά σχέδια με στόχο την ικανότητα κατανόησης και αξιολόγησης των μέσων επικοινωνίας γιατί τα διαδραστικά οπτικοακουστικά μέσα που αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής των παιδιών, όπως τα εκπαιδευτικά βίντεο παιχνίδια και θα συμπεριληφθούν στην πολιτική μας για υποστήριξη», κατέληξε η Επίτροπος.

Η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» θα προορίζεται για πρωτοβουλίες που έχουν σαφή ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία και δεν θα διπλασιάζει, ούτε θα υποκαθιστά τη χρηματοδότηση σε εθνικό επίπεδο. Θα βοηθήσει, για παράδειγμα, τους επαγγελματίες και τις ΜΜΕ στον πολιτιστικό τομέα να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές, στην προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που απορρέουν από την παγκοσμιοποίηση και τον κατακερματισμό της αγοράς.

Στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» προβλέπεται να διατεθεί συνολικός προϋπολογισμός ύψους 1,46 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014 – 2020. Το ποσό αυτό αποτελεί αύξηση 9% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα χρηματοδότησης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη αναμένεται να οριστικοποιήσουν τον προϋπολογισμό τον επόμενο μήνα.

Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε 37 ευρωπαϊκές χώρες (28 κράτη μέλη, καθώς και την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο, τη Νορβηγία, τη Σερβία και την Τουρκία). Οι οργανώσεις που εργάζονται σε διακρατικό επίπεδο θα κληθούν να υποβάλουν αιτήσεις χρηματοδότησης, οι οποίες θα αξιολογηθούν με βάση ειδικά κριτήρια που προσδιορίζονται στις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων. Δεν υπάρχουν προκαθορισμένες ποσοστώσεις χρηματοδότησης για τις χώρες,ενώ οι αιτήσεις χρηματοδότησης αξιολογούνται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ώστε να εξασφαλίζεται ότι επιλέγονται μόνο οι καλύτερες για χρηματοδότηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα