Μεγάλη Πέμπτη: Ο Ιερός Νιπτήρας, ο Μυστικός Δείπνος και η προδοσία

10:53 17/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και η εκκλησία μας θυμάται και τιμά τέσσερα γεγονότα. Τον Ιερό Νιπτήρα, τον Μυστικό Δείπνο (δηλαδή την παράδοση σ’ εμάς από τον Κύριο του Μυστηρίου της θείας Ευχαριστίας) , την προσευχή του Χριστού στο Όρος των Ελαιών και τέλος την προδοσία του Κυρίου από τον Ιούδα.

Ο Ιερός Νιπτήρας
Πριν το δείπνο ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των Μαθητών του, ενέργεια που έκαναν τότε οι δούλοι της εποχής όπου πριν το φαγητό δηλαδή έπλεναν τα πόδια των κυρίων τους για να αποδείξει για ακόμα μια φορά ότι

δεν ήρθε στη γη για να διακονηθεί αλλά για να μας διακονήσει και να μας δείξει τον δρόμο της σωτηρίας. Δίδαξε και στους μαθητές του αλλά και σε εμάς σήμερα την απόλυτη ταπείνωση. Το γεγονός αυτό λοιπόν, τον Ιερό Νιπτήρα, τιμά η Εκκλησία μας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, κάθε χρόνο γίνεται η χαρακτηριστική αναπαράσταση της τελετής του Νιπτήρος με τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο να πλένει τα πόδια 12 Ιερέων της Μητρόπολεως.



Μυστικός Δείπνος
Ακολούθησε ο Μυστικός Δείπνος όπου ο Χριστός παρέδωσε στους Μαθητές του και κατ’ επέκταση και σ’ εμάς το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Τους πρόσφερε άρτο λέγοντας τους «Λάβετε φάγετε, τούτο εστί το σώμα μου…», καθώς και κρασί με τα λόγια «Πίετε εξ αυτού πάντες τούτο εστί το αίμα μου…». Με το «Τούτο ποιείτε εις την εμήν Ανάμνησιν…» μας παρέδωσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Άρτος και κρασί όπου κατά την Θεία Λειτουργία μεταβάλλονται σε Σώμα και Αίμα Κυρίου.

Η προσευχή και η προδοσία
Μετά τον Μυστικό Δείπνο ο Χριστός και οι Μαθητές του μετέβησαν στο Όρος των Ελαιών. Εκεί ο Κύριος προσευχή προς τον Πατέρα του. Μετά από λίγο συνελήφθη από τους Ρωμαίους μετά την προδοσία του μαθητή του Ιούδα του Ισκαριώτη.

Η Ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης διαβάστηκε το βράδυ της Μ. Τετάρτης και το πρωί της Μ. Πέμπτης.

Η κορύφωση του Θείου Δράματος
Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης έχουμε την κορύφωση του Θείου Δράματος και ψάλλεται η Ακολουθία των Παθών, ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής και διαβάζονται τα περίφημα 12 Ευαγγέλια. Ανάμεσα στο 5ο και 6ο ψάλλεται το τροπάριο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και γίνεται η τελετή της Σταύρωσης του Κυρίου. Ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς εντός του Ναού ανάμεσα στους πιστούς. Στα 12 Ευγγέλια που διαβάζονται περιγράφονται τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μετά τη σύλληψη του Ιησού. Τα Πάθη του Κυρίου, η Σταύρωση και ο θάνατος του.

Η Ακολουθία το βράδυ της Πέμπτης στους Ιερούς Ναούς σε όλη την Κύπρο αρχίζει στις 18:30 και ολοκληρώνεται περίπου στις 22:00.

Η Αποκαθήλωση
Το πρωί της Μ. Παρασκευής διαβάζονται στην Εκκλησία η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και στη συνέχεια η ο Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου όπου γίνεται και η τελετή της Αποκαθήλωσης του Χριστού από το Σταυρό και η είσοδος του Επιταφίου στο Ναό.

Η ακολουθία την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί αρχίζει στις 7.00. Δεν γίνεται Θεία Λειτουργία έτσι δεν έχουν οι πιστοί την ευκαιρία να κοινωνήσουν.

Σωτήρης Νικηφόρου

Keywords
Αναζητήσεις
nιπτήρας χριστός
Τυχαία Θέματα