Ουκρανία: Τρεις ρωσόφωνοι αυτονομιστές νεκροί στη Μαριούπολη

09:12 17/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, μετά και τις χθεσινές κινήσεις των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων που φαίνονται να παίρνουν θέσεις κοντά στο Σλαβιάνσκ.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι τρεις φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν τη νύχτα σε ανταλλαγή πυροβολισμών στη Μαριούπολη της Ουκρανίας.

Όπως ανέφερε στο Facebook ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, «τρεις εισβολείς σκοτώθηκαν, 13 τραυματίστηκαν και 63 συνελήφθησαν».

Οι

ελπίδες όλων πλέον για την αποφυγή του εμφυλίου εναποτίθενται στην σημερινή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ στη Γενεύη.

«Δεν έχουν το δικαίωμα να αποτύχουν οι μετέχοντες στην σύνοδο στην Γενεύη», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δείχνοντας ότι μια πρώτη συμφωνία αποτελεί μονόδρομο.

Την άποψη αυτή δεν συμμερίζεται η Ουάσινγκτον που δεν αναμένει να σημειωθεί σημαντική πρόοδος με τη Ρωσία στη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν την Τετάρτη Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι λογικό να γίνονται εικασίες ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, αν δεν υπάρξει πρόοδος στη συνάντηση.

Την ίδια ώρα πάντως που γίνονταν αυτές οι δηλώσεις, οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών με τον Ρώσο ομόλογό τους αντάλλασαν κατηγορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπου παρουσιάστηκε η έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία. Η Μόσχα, μέσω του πρέσβη της Βιτάλι Τσούρκιν, θεωρεί προκατειλημμένη την έκθεση, η οποία δεν αντανακλά ορθά την κατάσταση του ρωσόφωνου πληθυσμού της χώρας. Τόνισε δε «τον κίνδυνο ενός πραγματικού εμφυλίου πολέμου» στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι οι αρχές του Κιέβου πρέπει να κάνουν διάλογο με τους αυτονομιστές.

Η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι από την πλευρά τους καλούν τη Ρωσία να σταματήσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία μπορεί να υποστεί περαιτέρω κυρώσεις αν θα εντείνει την υποστήριξή της προς τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

«Αυτό που έχω πει επανειλημμένα είναι ότι κάθε φορά που η Ρωσία λαμβάνει τέτοιου είδους μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία και συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της χώρας θα υπάρξουν συνέπειες», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο CBS.

Στην αντεπίθεση πέρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών που επέκρινε τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τις ότι εγκρίνουν «τον πόλεμο που έχει κηρύξει το Κίεβο εναντίον του ίδιου του τού λαού».

Δικαιολογώντας τη στρατιωτική επέμβαση που διέταξε η ουκρανική κυβέρνηση εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίοι έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στην ανατολική Ουκρανία, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν έναν πόλεμο εναντίον του ουκρανικού λαού, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εξάλλου, η Μόσχα προειδοποίησε την Ουάσινγκτον να προσέξει «τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της ριψοκίνδυνης υποστήριξης των προστατευόμενών της του Κιέβου».

Αφέθηκαν ελεύθεροι οι Ρώσοι δημοσιογράφοι

Ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε τους Ρώσους δημοσιογράφους του τηλεοπτικού καναλιού Russia TV που κρατούνταν από το βράδυ της Τρίτης στην νοτιοανατολική Ουκρανία. Οι δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από παρέμβαση της ρωσικής πρεσβείας στο Κίεβο, που ζήτησε εξηγήσεις από το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών για την σύλληψη των ρεπόρτερ.

(protothema)

Keywords
Τυχαία Θέματα