Μέχρι τέλος του 2013 η απαγόρευση πρόσβασης Ρουμάνων στην ισπανική αγορά εργασίας

17:12 30/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαική Επιτροπή αποδέχθηκε αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης για απαγόρευση της πρόσβασης Ρουμάνων εργαζομένων στην αγορά εργασίας της Ισπανίας μέχρι το τέλος του 2013.

Οι Συμφωνίες Προσχώρησης που υπέγραψαν το 2005 η Ρουμανία και η Βουλγαρία με την ΕΕ, επιτρέπουν στα άλλα κράτη μέλη να απαγορεύσουν για μια μεταβατική περίοδο εντελώς ή εν μέρει την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση στο έδαφός τους εργαζομένων από τις δύο χώρες. Η μεταβατική περίοδος ισχύει κατ΄αρχήν για πέντε χρόνια, ωστόσο μπορεί να αυξηθεί σε επτά χρόνια, εάν το

ενδιαφερόμενο κράτος μέλος υποβάλει αιτιολογημένο αίτημα.

Η Ισπανία είχε επιτρέψει την ελεύθερη διακίνηση Βούλγαρων και Ρουμάνων εργαζόμενων το 2009, ωστόσο τον Αύγουστο του 2011 όταν ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση στη χώρα η Μαδρίτη υπέβαλε αίτημα επαναφοράς των περιορισμών, το οποίο έγινε δεκτό από την Κομισιόν και είχε ισχύ μέχρι τις 31Δεκεμβρίου του 2012.

Πριν από δύο βδομάδες η Μαδρίτη επανήλθε υποβάλλοντας νέο αίτημα για επέκταση της περιόδου απαγόρευσης κατά ένα έτος, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2013, επικαλούμενη τη σχετική ρητρα προστασίας που προβλέπει η Συμφωνία Προσχώρησης.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τις κοινωνικές υποθέσεις και την απασχόληση Λάζλο Αντόρ αποδεχθηκε το αίτημα αναγνωρίζοντας τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η Ισπανία, όπου η ανεργία έφτασε τον Οκτώβριο στο 26,2% από 22,7% την προηγούμενη χρονιά και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 55,9%,.
Στην Ισπανία έχουν εγκατασταθεί 913.000 Ρουμάνοι οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 17% των ξένων εργαζόμενων στην ισπανική επικράτεια. Λόγω της κρίσης το ποσοστό ανεργίας των Ρουμάνων στην Ισπανία φτάνει το 36,4%, ενώ το ποσοστό απασχόλησης είναι μόνο 50,8%.
Αποδεχόμενη το ισπανικό αίτημα η Κομισιόν ζήτησε από τη Μαδρίτη να υποβάλει στις Βρυξέλλες έκθεση με την εξέλιξη της κατάστασης στην αγορά εργασίας κάθε τρεις μήνες, ωστε να εξετάζεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα εάν συντρέχουν οι λόγοι διατήρησης της απαγόρευσης της πρόσβασης των Ρουμάνων εργαζομένων.

Η μεταβατική περίοδος στην ελεύθερη διακίνηση περιορίζεται κατα κανόνα σε μία πενταετία για τα νεοεισερχόμενα στην ΕΕ κράτη μέλη, ωστόσο στην περίπτωση της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας λόγω του χαμηλού βιοτικού επιπέδου των δύο χωρών και του κινδύνου μαζικής εξόδου των υπηκόων τους προς την υπόλοιπη ΕΕ, η ανώτατη περίοδος είχε καθοριστεί μέχρι και τα επτά έτη.

Σήμερα 16 κράτη μέλη (Ελλάδα, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονια, Ιρλανδία, Ιταλία,Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία,Σουηδία) δεν εφαρμόζουν κανένα περιορισμό στην ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση εργαζομένων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Εννέα κράτη μέλη (Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία,Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο), είτε απαγορεύουν εντελώς την ελεύθερη διακίνηση, είτε υποβάλουν περιορισμούς σε ορισμένους κλάδους ή ακόμη και στην εγκατάσταση σε ορισμένες περιφέρειές τους με υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Ολες οι χώρες οφείλουν να ανοίξουν τα σύνορά στους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους εργαζόμενους το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα