Μέχρι και 15 κεφάλαια ελπίζει ότι θα ανοίξουν στις ενταξιακές ο Μπαγίς

07:52 17/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εάν αρθούν τα διάφορα πολιτικά εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, μπορούν να ανοίξουν 10 κεφάλαια τους επόμενους 12 μήνες και μέχρι και 15 τους επόμενους 18 μήνες, δήλωσε από τη Σουηδία όπου βρίσκεται για επαφές ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας Εγκεμέν Μπαγίς.

Ο Μπαγίς, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επαφές στη Σουηδία, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ της χώρας, μέλη της επιτροπής ευρωπαϊκών και εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής,

ενώ έδωσε διάλεξη και στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης με τίτλο “Το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων”.

Στη διάλεξη ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η ίδια η Ευρώπη έχει να κερδίσει από την ένταξη της Τουρκίας, εκφράζοντας την ελπίδα “οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας να δουν αυτή την πραγματικότητα πριν να είναι αργά”.

Αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας του με τη Σουηδία, λέγοντας ότι οι δύο χώρες μοιράζονται το ίδιο όραμα στην εξωτερική τους πολιτική. Για τις οικονομικές σχέσεις είπε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί και κυμαίνεται γύρω στα 3 δις δολάρια.

Μιλώντας νωρίτερα, ο Μπαγίς ανέφερε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο ακολουθώντας ορθές πολιτικές σε ό,τι αφορά την ενταξιακή της πορεία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το Σουηδό ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλτν, ο Μπαγίς αναφέρθηκε στα βήματα που γίνονται στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία με ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του συντάγματος.

Ο Σουηδός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι προσπάθειες για αλλαγή του συντάγματος θα καταστήσουν την Τουρκία πιο ισχυρή.

Ο Μπαγίς παρακάθησε χθες βράδυ σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Καρλ Μπιλντ. Αργότερα είχε συναντήσεις με μέλη τουρκικών αντιπροσωπειών και συνδέσμων που δραστηριοποιούνται στη Σουηδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα