Μαρκουλλή: Οι σχέσεις Ισραηλινών & Κυπρίων οικοδομήθηκαν σε σταθερές βάσεις

07:53 4/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στις στενές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στα ενεργειακά ζητήματα και τις προοπτικές που ανοίγονται για ειρήνη, πρόοδο και ευημερία σ’ ολόκληρη την περιοχή, αναφέρθηκε η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή στην ομιλία της στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), χθες βράδυ στην Ουάσιγκτον.

Στο συνέδριο συμμετέχουν 1.200 εκπρόσωποι Εβραϊκών κοινοτήτων της Αμερικής και 50 του Εξωτερικού, ενώ εκτός της κ. Μαρκουλλή

μίλησαν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και του Καναδά Γκουίντο Βέστερβελε και Τζον Μπαίρντ.

«Το γεγονός ότι είμαι η πρώτη υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου που μιλά στο «Παγκόσμιο Φόρουμ» αντιπροσωπεύει μία καμπή στη σχέση μας με την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή και ίσως ακόμα και με την Αμερικανική Εβραϊκή κοινότητα γενικότερα», είπε η κ. Μαρκουλλή, εξαίροντας τις προσπάθειες του εκτελεστικού διευθυντή του AJC, Ντέιβιντ Χάρις και του διευθυντή Διεθνών Σχέσεων Τζέισον Αϊζακσον, οι οποίοι επισκέφθηκαν επανειλημμένα την Κύπρο.

Η Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η σχέση Κύπρου και Ισραήλ συγκέντρωσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης σε πολλά οικονομικά φόρα.

«Πράγματι, υπήρξε μία έντονη δραστηριότητα με μία εντυπωσιακή ανταλλαγή υψηλού επιπέδου επισκέψεων, ξεκινώντας από τις επισκέψεις του Προέδρου Χριστόφια και του Προέδρου Σιμόν Πέρες πέρυσι και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Νετανιάχου φέτος, η οποία ήταν η πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Κράτους του Ισραήλ στην Κύπρο, από την ανεξαρτησία της το 1960».

Αναφέρθηκε ακόμη στην ανταλλαγή επισκέψεων των δύο υπουργών Εξωτερικών, αλλά και άλλων υπουργών των δύο χωρών και στην υπογραφή περισσοτέρων από 30 διμερών συμφωνιών.

«Αυτές οι υψηλού επιπέδου επισκέψεις έλκυσαν τα φώτα της προσοχής και εξαιτίας της πολιτικής τους φύσης δόθηκε η εντύπωση ότι οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ μόλις έχουν αρχίσει. Αυτό όμως απέχει από την πραγματικότητα».

Η κ. Μαρκουλλή παρέθεσε στοιχεία από τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, ξεκινώντας από την αλληλεγγύη που επέδειξε ο υπό αγγλική αποικιακή διοίκηση Κυπριακός λαός προς τους Εβραίους που ήταν έγκλειστοι σε βρετανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κύπρο, αλλά και τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν μετά την ανεξαρτησία.

Παράλληλα πρόσθεσε, υπάρχει ακόμη μία διάσταση που δίδει την πεποίθηση ότι οι σχέσεις μεταξύ Ισραηλινών και Κυπρίων οικοδομήθηκαν στις σταθερές βάσεις της αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού.

«Αναφέρομαι στην αμοιβαία αναγνώριση ότι μοιραζόμαστε μία κοινή σφαίρα, αυτό που συνθέτει τη Μεσογειακή κουλτούρα, που χρονολογείται αρκετές χιλιετίες πριν, ή στις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ή ακόμα και από το γεγονός ότι είμαστε δύο μικρές χώρες, με λίγους πόρους και που αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις. Αυτά δεν είναι απλά θέματα συζήτησης για τον απλό Κύπριο και Ισραηλίτη στις συναντήσεις τους, αλλά τα κλειδιά με τα οποία μπορούν να περνο

Keywords
Τυχαία Θέματα