«Μάχη» κεντροδεξιάς και Σοσιαλιστών για την πρώτη θέση στις Ευρωεκλογές

15:25 11/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Στις λεπτομέρειες θα κριθεί η κατάκτηση της πρώτης θέσης στις ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), δεδομένου ότι η απόσταση που χωρίζει τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές «οικογένειες» είναι κάτω από μια ποσοστιαία μονάδα.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που έγινε στις 3 Απριλίου για λογαριασμό της Ευρωβουλής, το ΕΛΚ προηγείται με 28,70%, εκλέγοντας 214 ευρωβουλευτές επί συνόλου 751, το ΕΣΚ

συγκεντρώνει το 27,70% και 208 έδρες, ενώ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 7,99% και 60 έδρες, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά με 6,79% και 51 έδρες και οι Πράσινοι με 5,86% και 44 έδρες.

Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της 27ης Μαρτίου, το ΕΛΚ κερδίζει δύο έδρες, το ΕΣΚ δεν εμφανίζει μεταβολή, οι Φιλελεύθεροι κερδίζουν 2 έδρες, οι Πράσινοι κερδίζουν 1 έδρα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά χάνει 2 έδρες.

Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του 2009 το ΕΛΚ είχε επικρατήσει με μεγάλη ευκολία εκλέγοντας 265 ευρωβουλευτές, ενώ δεύτερο ήταν το ΕΣΚ με 184 ευρωβουλευτές.

Η άνοδος των ακραίων ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων επιβεβαιώνεται από τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο δεν θα είναι τέτοια, ώστε να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην λειτουργία της επόμενης Ευρωβουλής όπου οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις εκτιμάται ότι θα εκλέξουν περίπου 500 από τους 751 ευρωβουλευτές.

Η πολιτική «οικογένεια» που θα κερδίσει τις ευρωεκλογές έχει πολλές πιθανότητες να αποσπάσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την 1η Νοεμβρίου. Αυτή τη στιγμή τη θέση του απερχόμενου προέδρου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο διεκδικούν με ίδιες πιθανότητες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από την πλευρά του ΕΛΚ και ο Μάρτιν Σουλτς από το ΕΣΚ.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει ότι στην επιλογή του προέδρου της Κομισιόν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να λάβουν υπόψη και το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, δηλαδή ποια από τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες, δηλαδή το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές, θα εκλέξει τους περισσότερους ευρωβουλευτές. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί απαράβατο όρο. Η τελική απόφαση θα ληφθεί με ειδική πλειοψηφία από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής στις 26-27 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, ενώ ο υποψήφιος πρόεδρος πρέπει να αποσπάσει και την πλειοψηφία της νέας Ευρωβουλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα