Απόλυτη διαφάνεια στο ατύχημα της Ασγάτας διαβεβαιώνει ο ΥΠΑΜ

14:31 11/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης διαβεβαίωσε ότι στο ατύχημα με την έκρηξη χειροβομβίδας στο πεδίο βολής Ασγάτας θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια, προσθέτοντας ότι όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, το πόρισμα θα διαβιβαστεί στο Γενικό Εισαγγελέα.

Με βάση την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας από τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ Στυλιανό Νάση το πόρισμα των ανακρίσεων αναμένεται να είναι έτοιμο στις 15 Απριλίου.

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής διευκρινίστηκε

ότι δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθούν εντός τριών ημερών από το συμβάν, οι ανακρίσεις, όπως είχε δηλώσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, επειδή πρέπει να ληφθούν καταθέσεις και από τους τραυματίες. Περαιτέρω η Επιτροπή Αμυνας ενημερώθηκε ότι ο υπαξιωματικός που τραυματίστηκε στο ατύχημα έχει εξέλθει του νοσοκομείου, ενώ ο κληρωτός στρατιώτης συνεχίζει να νοσηλεύεται στην εντατική.

Ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας, ο κ. Φωκαϊδης τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα του είναι η ελαχιστοποίηση των κινδύνων που ενέχει η χρήση πυρομαχικών, σημειώνοντας ότι η κάθε μάνα που στέλνει το παιδί της στρατό πρέπει να νιώθει ότι η πολιτεία λαμβάνει όλα τα μέτρα που επιβάλλονται για την ασφάλεια του παιδιού της.

Τόσο κατά την ενημέρωση της Επιτροπής, όσο και σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Φωκαϊδης επανέλαβε τη θέση ότι η Αμυνα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως κοινή εθνική υπόθεση, πέρα και πάνω από κομματικές, αντιπαραθέσεις και κομματικές ατζέντες.

Πρόσθεσε ότι κεντρική πολιτική του στόχευση είναι η διαμόρφωση προϋποθέσεων κλίματος εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης γύρω από τα ζητήματα της άμυνας , για αυτό και όταν ολοκληρωθεί η ενημέρωση που συνεπάγεται η ανάληψη των καθηκόντων και διαθέτει ολοκληρωμένη εικόνα, θα διενεργήσει επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου να διαμορφωθεί κοινό εθνικό δράσης για την ανασυγκρότηση, αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς .

« Στα ζητήματα της Αμυνας πρέπει να εργαστούμε όχι ως πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά ως πολιτικοί εταίροι» επεσήμανε.

Αναφορικά με το συμβάν της έκρηξης της χειροβομβίδας, ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι η διαταχθείσα έρευνα εξετάζει τις συνθήκες του συμβάντος και τις συνθήκες προμήθειας του συγκεκριμένου τύπου χειροβομβίδας.
Ο κ. Φωκαϊδης διευκρίνισε ότι ανεξάρτητα από τις διαπιστώσεις του πορίσματος, θα ληφθούν μέτρα θα γίνει τον παν για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου που ενέχει η χρήση στρατιωτικού υλικού

Πρόσθεσε ότι θα γίνει μετάκληση εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα συνδράμουν στον καθορισμό των ελέγχων που σχετίζεται με το στρατιωτικό υλικό που χρησιμοποιείται για σκοπούς εκπαίδευσης και ανακοίνωσε ότι περαιτέρω θα διαμορφωθεί ειδικό σχέδιο δράσης ασφάλειας προσωπικού που θα άπτεται των διαδικασιών προμήθειας υλικού, προδιαγραφών, συντήρησης, ασθενοφόρων, γιατρών και σε όσες άλλες παραμέτρους αφορούν την ασφάλεια προσωπικού.

Ο κ. Φωκαϊδης ανέφερε επίσης ότι τους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει παράρτημα του Κρατικού Χημείου για έλεγχο των πυρομαχικών.

Πρόσθεσε ότι άλλη μια υποδομή που είναι απαραίτητη είναι το εργαστήριο ελέγχου πυρομαχικών το οποίο μπορεί να είναι έτοιμο σε δύο χρόνια και σημείωσε ότι έδωσε οδηγίες για επίσπευση.

Ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι παρά την οικονομική κρίση πρέπει να εξευρεθούν πόροι, προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε περισσότερα ασθενοφόρα, περισσότερους γιατρούς.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βαρνάβα ανέφερε μετά τη συνεδρία, ότι λόγω του γεγονότος ότι εκκρεμούν οι ανακρίσεις η ενημέρωση για το ατύχημα ήταν γενική για να μην επηρεασθεί το ανακριτικό έργο.

Πρόσθεσε ότι από τα μέλη της Επιτροπή τέθηκε σειρά ερωτημάτων, στα οποία η Επιτροπή Αμυνας αναμένει απαντήσεις και έφερε ως παράδειγμα ερωτήματα που αφορούν τη σωστή φύλαξη των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση, την επάρκεια των ασθενοφόρων που βρίσκονται στο χώρο των ασκήσεων της ΕΦ, την αριθμητική επάρκεια ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Ο κ. Βαρνάβα ανέφερε ότι η Επιτροπή ενέγραψε θέμα για τα ασθενοφόρα. Πρόσθεσε ότι στην Επιτροπή υπάρχει εγγεγραμμένο θέμα για τη φύλαξη και την ασφάλεια των πυρομαχικών, και ανακοίνωσε ότι στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, μετά το Πάσχα, αυτά τα δύο θέματα θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας.

Ο κ. Βαρνάβα είπε ακόμα ότι η πολιτεία υποχρεούται να λαμβάνει όλα τα μέτρα ώστε τόσο οι κληρωτοί όσο και το μόνιμο προσωπικό της εθνικής φρουράς να διαβιούν εντός των στρατοπέδων σε συνθήκες ασφάλειας.

Ο κ. Βαρνάβα διατύπωσε επίσης τη θέση ότι η πολιτεία θα πρέπει να δώσει τους ανάλογους προϋπολογισμούς και διερωτήθηκε τι περιμένουμε όταν οι προϋπολογισμοί για τα θέματα της αμυντικής θωράκισης μειώνονται συνεχώς.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Αμυνας είναι ενήμερη για αυτά που ζητά ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ώστε να υπάρχει σωστή λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων και ανέφερε ότι η πολιτεία δεν παραχωρεί όλα όσα ζητούν οι αρμόδιοι και οι ειδικοί.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης αφού εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι η πρώτη συνάντηση του Υπουργού με την Επιτροπή έγινε υπό τη σκιά του τραγικού συμβάντος και χαιρέτισε την αποφασιστικότητα του Υπουργού να φθάσει στην αλήθεια, ενώ είπε ότι πολλά αναπάντητα ερωτήματα απασχολούν την κοινωνία των πολιτών και την Επιτροπή Αμυνας τα οποία πρέπει να απαντηθούν.

Πρόσθεσε ότι θέλουμε να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά που καλούνται να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία θα την ολοκληρώνουν σώα και αρτιμελή, ότι δεν θα επιτραπεί έκπτωση ή χαλάρωση στους κανόνες ασφάλειας.

Συνεχίζοντας είπε ότι πρέπει να εξετασθεί η εισήγηση για μίσθωση ασθενοφόρων από τον ιδιωτικό τομέα.
Είπε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ θέλει το πόρισμα να μην κρύψει τίποτε και εάν υπάρχουν ένοχοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είπε ακόμα ότι ζητήθηκε ενημέρωση για τη διαδικασία παραγγελίας των χειροβομβίδων(2007) από την Αίγυπτο που παραλήφθηκαν το 2009.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρήστος Μέσης είπε μετά τη συνεδρία ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν ήταν ικανοποιητικές. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα αναμένει με σοβαρότητα την ολοκλήρωση των ανακρίσεων και ανέφερε ότι όσα ζητήματα εγερθούν από το πόρισμα πρέπει να απαντηθούν ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον και εκεί που θα διαπιστωθούν ευθύνες να αποδοθούν.

Ο κ. Μέσης είπε ακόμα πως τέθηκε η αγωνία του λαού για τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την Εθνική Φρουρά, όπως η μείωση της στρατιωτικής θητείας και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην Εθνική Φρουρά με την ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου είπε ότι ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ ανέφερε ως ημερομηνίας περάτωσης των ανακρίσεων για το ατύχημα της Ασγάτας την 15η Απριλίου.

Ανέφερε ότι θα διεξαχθεί νέα συζήτηση εφόσον ολοκληρωθεί η έρευνα και ετοιμασθεί πόρισμα και καταλήγοντας είπε ότι πρέπει και επιβάλλεται να παραδίδουμε τα παιδιά μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους στην οικογένεια τους ακέραια.

Keywords
Τυχαία Θέματα