Λύσεις από τράπεζες για τα αξιόγραφα, αναμένουν οι εποπτικές Αρχές

14:23 30/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εν αναμονή των προτάσεων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής για λύση του θέματος των αξιογράφων τελούν οι εποπτικές αρχές, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εκτιμά ότι εκ πρώτης το ποσό αξιογράφων που αγοράστηκαν από μη θεσμικούς επενδυτές ανέρχεται στα €700 εκατομμύρια.

Το θέμα των αξιογράφων συζητήθηκε στη σημερινή καθιερωμένη σύσκεψη μεταξύ των εποπτικών αρχών

(Διοικητής της ΚΤ, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Έφορος Ασφαλίσεων και Έφορος συνεργατικών ιδρυμάτων), που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΤ.

“Έχουμε συζητήσει το θέμα αυτό, αλλά αναμένονται οι απόψεις των δύο τραπεζών, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να δώσουν κάποια λύση στις εποπτικές αρχές. Άρα αναμένουμε σύντομα τις απόψεις τους και μετά θα ξανασυζητηθεί το θέμα”, ανέφερε στις δηλώσεις της μετά το πέρας της σύσκεψης η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου.

Ερωτηθείσα αν συζητήθηκαν και οι θέσεις της Τρόικας αναφορικά με το θέμα των αξιογράφων, η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι έχουν συζητηθεί, προσθέτοντας ότι “για αυτό και αναμένουμε τις θέσεις των τραπεζών και μετά θα επανέλθουμε”.

Σε ερώτηση αν μπορεί να εξευρεθεί διέξοδος ειδικότερα για τα άτομα που εγκλωβίστηκαν στην αγορά αξιογράφων, η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι “ως εποπτική αρχή για γενική προστασία του επενδυτή θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια λύση ειδικά ενόψει και ενός πορίσματος που αναφέρει μια ενδεχόμενη παραπλάνηση των κατόχων αξιογράφων”.

“Άρα μια λύση πρέπει να βρεθεί”, είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς ανέφερε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί σε συγκεκριμένους τρόπους επίλυσης του θέματος “διότι ακριβώς αναμένουμε κάποιες απόψεις από τις τράπεζες”.

“Ανεξάρτητα από το πόρισμα, εμείς θεωρούμε ότι για να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους οι τράπεζες θα πρέπει να έρθουν οι ίδιες να προσφέρουν μία λύση, βλέποντας τα δικά τους δεδομένα και τα οικονομικά τους αποτελέσματα”, είπε η κ. Καλογήρου.

Σε ερώτηση για την τοποθέτηση των τραπεζών επί του πορίσματος της Κεντρικής Τράπεζας, η κ. Καλογήρου ανέφερε πως αυτό είναι θέμα της ΚΤ, που τους έχει δώσει μια προθεσμία για να απαντήσουν για το πόρισμα.

Σε σχέση με το διαχωρισμό μεταξύ θεσμικών και μη θεσμικών κατόχων αξιογράφων, η κ. Καλογήρου είπε η Επιτροπή έχει κάνει το διαχωρισμό, σημειώνοντας ότι εκ πρώτης όψεως και όταν αφαιρεθούν οι θεσμικοί επενδυτές το ποσό μειώνεται στα €700 εκατομμύρια.

Πάντως, η λύση του όλου θέματος θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, η οποία θεωρεί πως προτού δοθεί κρατική στήριξη προς τις τράπεζες τα μετατρέψιμα αξιόγραφα που εξέδωσαν οι Τράπεζες θα πρέπει να μετατραπούν σε μετοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εποπτικές αρχές πιστεύουν ότι ένα διαπραγματευτικό χαρτί ενόψει των συζητήσεων με την Τρόικα είναι και το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή έχουν εμπλακεί σε διαδικασίες και πρακτικές προώθησης της διάθεσης των αξιόγραφων κεφαλαίου, οι οποίες συνίστανται στην παροχή της επενδ

Keywords
Τυχαία Θέματα