Λύπη για τη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων εκφράζει η ΟΗΟ-ΣΕΚ

17:33 30/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο ΟΗΟ-ΣΕΚ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι βλέπει «με προβληματισμό και αγανάκτηση» τους εργοδοτικούς συνδέσμους να συμπεριφέρνονται υπεροπτικά, χαιρετίζοντας τα δημοσιοποιούμενα μέτρα της τρόικας, μια μόνο μέρα μετά την αναχώρηση της Τρόικας από την Κύπρο.

«Είναι πράγματι λυπηρό το γεγονός ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν ανέμεναν, ως όφειλαν, την επίσημη ενημέρωση από το κράτος το οποίο είχε και την ευθύνη των επαφών», αναφέρεται.

Η οργάνωση προσθέτει ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις μπορεί να

θεωρούν ότι οι σημερινές συγκυρίες και περιστάσεις, που προέκυψαν λόγω της οικονομικής κρίσης, αποτελούν για αυτούς ευκαιρία αποδόμησης εργασιακών θεσμών και ωφελημάτων των εργαζομένων όπως είναι η κατάργηση της ΑΤΑ την οποία άλλωστε ζήτησαν ανοικτά από την Τρόικα. Ακόμη η ΟΗΟ-ΣΕΚ θεωρεί ότι επεξεργάζονται και προωθούν μειώσεις μισθών, ωφελημάτων και κατάργηση του 13ου μισθού.

«Οι εργαζόμενοι στον τόπο μας έχουν μάθει να πορεύονται με σύνεση και υπευθυνότητα. Θα ήταν όμως λάθος η υπευθυνότητα να θεωρηθεί αδυναμία», αναφέρεται.

Προσθέτει ότι είναι αυτονόητο ότι οδηγηθήκαμε στην οικονομική κρίση από λανθασμένες αποφάσεις και ενέργειες του τραπεζικού τομέα, από παραλείψεις και λανθασμένες εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, αλλά και από την ατολμία όλων των εμπλεκομένων για λήψη των απαραίτητων ενεργειών και μέτρων στον κατάλληλο χρόνο.

«Στον τόπο μας για δεκαετίες, τώρα, λειτούργησε αποτελεσματικά ο κοινωνικός διάλογος και η κοινωνική συναντίληψη στην προσέγγιση και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζαμε, διαδικασία που αναγνωρίστηκε ως θετική και από τους εκπροσώπους της Τρόικας. Οι θεσμοί και οι αποτελεσματικές πρακτικές κρίνονται στα δύσκολα και τα σημερινά οικονομικά δεδομένα είναι από τις περιπτώσεις που θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα των θεσμών και θα διαφυλάξουν την κοινωνική ειρήνη και συνοχή», αναφέρεται.

Η ΟΗΟ-ΣΕΚ ζητά επίσης αυτοσυγκράτηση, δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας και κοινή προσπάθεια όλων προκειμένου να αξιοποιηθούν οι όποιες επιλογές παρέμειναν ανοικτές τούτες τις δύσκολες ώρες.

«Η ευθύνη για τη διεξαγωγή του κοινωνικού διαλόγου βαρύνει την Κυβέρνηση και η ευθύνη όλων όσοι συμμετέχουν είναι να προσέλθουν με καλή πίστη και αποφασιστικότητα προκειμένου να εξευρεθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις. Η επιλογή που τίθεται ενώπιον όλων είναι η διαμόρφωση ρεαλιστικά και κοινωνικά αποδεκτής πρότασης που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό επίπεδο για τους εργαζομένους, θα δίδει προοπτική για την οικονομία, θα περιορίζει την ανεργία και θα απαντά στους όποιους επίδοξους δανειστές μας», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα