Λύπη από την Τράπεζα Κύπρου για μη πρόβλεψη της κατάστασης στην Ελλάδα

21:17 19/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Τράπεζα Κύπρου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, συναισθανόμενη και το βάρος των ευθυνών της, για την απάβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος και ο τραπεζικός τομέας, τόνισε ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Θεόδωρος Αριστοδήμου, εκφράζοντας παράλληλα λύπη και απολογία για το γεγονός ότι δεν προβλέψαμε, όπως είπε, “ότι η Ευρώπη της αλληλεγγύης, με αποφάσεις της θα έσπρωχνε κράτος-μέλος της σε αφερεγγυότητα και μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων της”, που

είχαν αποτέλεσμα την απομείωση των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) και την επιβάρυνση των ισολογισμών της τράπεζας.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β` , του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή, ο κ. Αριστοδήμου διαβεβαίωσε ότι “στο Συγκρότημα υπάρχουν οι μηχανισμοί για αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων αλλά δυστυχώς”, όπως είπε, “κάποτε έστω κι αν λαμβάνεις μια απόφαση που με τα δεδομένα της χρονικής στιγμής φαίνεται ορθή αλλάζουν τόσο πολύ οι συνθήκες που μπορεί εκ των υστέρων να παρουσιάζεται ως λανθασμένη”, όπως “συνέβη και με τα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου”.

“Θέλουμε να γνωρίζετε ότι αφουγκραζόμαστε τις σκέψεις και τις αγωνίες σας και κατανοούμε ότι η κρίση που περνά ο τόπος μας και τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα έχουν επηρεάσει δυσμενώς πολλούς από εσάς- μετόχους, κατόχους αξιογράφων και πελάτες μας όπως και πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι έμειναν άνεργοι”, σημείωσε .

Οσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξη της ΕΕ, ο κ. Αριστοδήμου είπε ότι “αν εν τω μεταξύ ληφθούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα για προώθηση ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών και ουσιαστικής μακροπρόθεσμης βελτίωσης της δημοσιονομικής μας κατάστασης οι όροι δεν θα είναι πολύ επαχθείς”.

“Η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει σήμερα αρκετά προβλήματα, έχει δεχθεί αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις λόγω διαρθρωτικών και δημοσιονομικών προβλημάτων στα οποία προστέθηκε και η κρίση στον τραπεζικό τομέα ως αποτέλεσμα της απομείωσης των ΟΕΔ”, είπε, προσθέτοντας ότι “το πακέτο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και περιορισμού του κρατικού μισθολογίου αποτελεί μέτρο προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά απαιτούνται επιπρόσθετες ενέργειες με στόχο τις ριζικές διαθρωτικές αλλαγές και την ουσιαστική μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βελτίωση της δημοσιονομικής μας κατάστασης για το καλό του τόπου”.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, “ευελπιστούμε ότι η προοπτική που μπορεί να δημιουργηθεί από την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, θα μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την σταδιακή ανατροπή της αρνητικής ψυχολογίας, που δυστυχώς εξακολουθεί να πλήττει την κυπριακή οικονομία”.

Ο κ. Αριστοδήμου χαρακτήρισε την ανακεφαλοποίηση των Τραπεζών “ύψιστη προτεραιότητα για να μπορέσουν και οι τράπεζες με τη σειρά τους να στηρίξουν τους πελάτες τους και κατ’ επέκταση την οικονομία του τ

Keywords
Τυχαία Θέματα