Λιλλήκας: Αναμενόμενη η υποβάθμιση της οικονομίας

14:41 21/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο S & P’s ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο επίσκεψης στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

«Είναι αναμενόμενη η υποβάθμιση, υπό την έννοια ότι βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με την Τρόικα, δεν είναι γνωστό ακόμα το τελικό ύψος του δανείου, δεν είναι γνωστό ούτε το επιτόκιο, δεν βρισκόμαστε ακόμα σε στάδιο τελικής υπογραφής του μνημονίου.

Κατά συνέπεια, εφόσον υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα οι οίκοι αξιολόγησης, και με βάση τις εμπειρίες που έχουν από τις άλλες χώρες θα συνεχίσουν να υποβαθμίζουν την κυπριακή οικονομία» ανέφερε.

Όσον αφορά γερμανικό δημοσίευμα για το κούρεμα χρέους, ο κ. Λιλλήκας είπε πως «το ότι δεν σχολίασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το δημοσίευμα είναι ανησυχητικό όχι ενθαρρυντικό. Υπάρχουν έντονες ανησυχίες».

«Εμείς είχαμε εκφράσει από καιρού αυτή την ανησυχία, το ότι το δημόσιο χρέος με το ύψος που φαίνεται να παίρνει μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα καταστεί μη βιώσιμο. Και προειδοποιήσαμε ότι μη βιώσιμο χρέος σημαίνει δεύτερο μνημόνιο, σημαίνει επιπλέον μέτρα και στο τέλος κούρεμα. Αυτή είναι η φόρμουλα η οποία εφαρμόζεται από την Τρόικα σε όλες τις χώρες, που βρέθηκαν στην ίδια κατάσταση», πρόσθεσε.

Ασφαλώς το κούρεμα, συνέχισε, θα έχει τραγικές συνέπειες για όλους τους οργανισμούς και όλα τα δάνεια που είχαν εμπλακεί στον εσωτερικό δανεισμό, γι` αυτό είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα την κυβέρνηση να είναι προσεκτική στον εσωτερικό δανεισμό, διότι ένα ενδεχόμενο κούρεμα θα πληγώσει και το συνεργατισμό και τα ταμεία συντάξεως και το ταμείο των κοινωνικών ασφαλίσεων. «Και ασφαλώς πρέπει να αποφύγουμε ένα κούρεμα του δημόσιου χρέους», ανέφερε.

«Εμείς επιμένουμε και επαναλαμβάνουμε την πρόταση μας στην κυβέρνηση ότι πρέπει να είναι επίμονη και πιεστική στο να γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, απευθείας από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης όταν αυτός δημιουργηθεί . Παρά τις όποιες αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία, εμείς θα πρέπει να μην υποχωρήσουμε από αυτή τη θέση. Είναι το ύψος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που καθιστά το Κυπριακό χρέος μη βιώσιμο, και που δημιουργεί προϋποθέσεις για το κούρεμα. Το αν ενίσταται η Γερμανία και άλλες χώρες δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποχωρήσουμε εμείς και να συμβιβαστούμε στην ανάληψη από μέρους τους κράτους αυτού του χρέους, και κατά τη συνέπεια από μέρους των Κυπρίων φορολογουμένων» είπε.

Ο κ. Λιλλήκας υπενθύμισε ότι και σε άλλα ζητήματα στο παρελθόν, άλλες χώρες είχαν διαφορετική άποψη όμως η επιμονή άλλων κρατών μελών τους οδήγησε στο να αλλάξουν τη στάση τους. Εξάλλου, συνέχισε, «η Γερμανία και οι άλλες χώρες έχουν ευθύνη για το τι συνέβηκε στο δημόσιο χρέος της Κύπρου, όταν έγινε το κούρεμα του ελληνικού χρέους και δεν λήφθηκαν υπόψη οι επιπτώσεις πάνω στην κυπριακή οικονομία και στις κυπριακές τράπεζες και το πόσο μεγάλες θα ήταν αυτές οι επιπτώσεις και τα χρέη που δημιουργηθήκαν, κατά αναλογία του ΑΕΠ».

Τέλος ο κ. Λιλλήκας είπε πως δεν μπορεί οι χώρες οι οποίες πήραν απόφαση, και από αυτή την απόφαση επηρεάστηκε το ζήτημα του δημόσιου χρέους της Κύπρου και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αυτή τη στιγμή να αρνούνται τη στήριξη των τραπεζών απευθείας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα