Λιγότερα από 200 εκ. ευρώ το κόστος από την έκρηξη στο Μαρί

15:59 18/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πολύ πιο κάτω από τα 200 εκ. ευρώ θα είναι το κόστος της ΑΗΚ από την έκρηξη στο Μαρί, κόστος για το οποίο εκχωρήθηκε το δικαίωμα σε ασφαλιστικές εταιρείες να διεκδικήσουν από το κράτος αποζημιώσεις, όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο της ΑΗΚ Χάρη Θράσου κατά την συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής

στην οποία εξετάστηκαν οι οικονομικές καταστάσεις της ΑΗΚ και η έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για το 2011.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου, αναφέρθηκε στην ανάγκη διασποράς του κινδύνου μετά την έκρηξη στο Μαρί, κάτι που δεν επιτυγχάνεται από τη συγκέντρωση παραγωγικών μονάδων στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Βασιλικού όπως και την εγκατάσταση και της 6ης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τη δημιουργία τερματικού σταθμού υποδοχής και αποθήκευσης πετρελαιοειδών, καθώς επίσης και η λειτουργία τερματικού σταθμού για το φυσικό αέριο.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη περιορισμού των δαπανών της ΑΗΚ με βάση την προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2007. Όπως είπε, έγινε περιορισμός δαπανών θα έπρεπε όμως να γίνουν πολύ περισσότερα.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της συγκράτησης των ρύπων για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέδωσε στην ΑΗΚ τα δύο τρίτα των ρύπων που είχε στη διάθεση της η Κυπριακή Δημοκρατία και ένα τρίτο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως είναι τα τσιμεντοποιεία Βασιλικού.

«Η αύξηση των ρύπων και το πρόστιμο, οι οφειλές που πληρώνει η ΑΗΚ είναι κόστος το οποίο μετακυλύεται δυστυχώς στις τσέπες του Κύπριου καταναλωτή», ανέφερε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα ανείσπρακτα έσοδα της ΑΗΚ για τα οποία, όπως είπε, η ΑΗΚ χρησιμοποιεί απέναντι σε πελάτες της δύο μέτρα και δύο σταθμά.

«Η ΑΗΚ διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε  περιπτώσεις ασήμαντων οφειλών από νοικοκυριά, μικρούς καταναλωτές, αλλά δεν κάνει το ίδιο σε περιπτώσεις μεγάλων καταναλωτών όπως είναι εταιρείες, εργοστάσια και άλλα», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη ανοχή μιας κρατικής αρχής στη μη καταβολή οφειλών μιας επιχείρησης, συνιστά κρατική ενίσχυση που δεν επιτρέπεται από το κοινοτικό κεκτημένο.

Ένα άλλο θέμα, το οποίο έθιξε και είπε ότι διαχρονικά απασχολεί την Επιτροπή Ελέγχου «αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει είτε η πολιτική βούληση, είτε η στρατηγική για την επίλυση του», είναι ο τρόπος διαχωρισμού του δικτύου της ΑΗΚ, ώστε να μην δίνεται η δυνατότητα σε Τ/κ «να κλέβουν ένα εκατομμύριο ευρώ ηλεκτρικής ενέργειας από την ΑΗΚ κάθε χρόνο» και αυτό το ποσό να αυξάνεται διαχρονικά.

Αναφορικά με το κόστος των γεννητριών που ενοικίασε η ΑΗΚ μετά την καταστροφή στο Μαρί, είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δεν παραχώρησε τα 24,5 εκ. στην ΑΗΚ, αλλά το μόνο που έκανε ήταν με ενέργειες, μέσω τράπεζας, να πάρει η ΑΗΚ με δικά της εχέγγυα τα 24 εκ. και να πληρώσει το κόστος. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δεν πλήρωσε αυτή την οφειλή και καλείται η ΑΗΚ να εναγάγει την ΚΔ. Είπε επίσης ότι η πιο εύκολη λύση αναμφίβολα είναι η μετακύληση αυτού του κόστους στον Κύπριο καταναλωτή.

Σε σχέση με τις οφειλές από Τ/κ, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη

Keywords
Τυχαία Θέματα