«Κύπρος και Ελλάδα δεν το βάζουν κάτω», τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής

20:00 21/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Κυπριακό και η κατάσταση της οικονομίας σε Κύπρο και Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελο Μεϊμαράκη, στην Αθήνα.

Κύπρος

και Ελλάδα δεν το βάζουν κάτω, αλλά θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια καινούργια εποχή στην οικονομία, τόνισε ο κ. Ομήρου, σημειώνοντας ότι αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο και με τις εθνικές προοπτικές

«Η Ελληνική Βουλή και η Ελλάδα ουδέποτε θα νομιμοποιήσουν την τουρκική εισβολή», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι «συνολικά η Βουλή βρίσκεται δίπλα σας και αγωνίζεται μαζί σας για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση» του Κυπριακού.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι κύριοι Ομήρου και Μεϊμαράκης συναντήθηκαν στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Αθήνα και αντάλλαξαν απόψεις για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Ομήρου είπε ότι «πρέπει το συντομότερο δυνατό να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις εξόδου από το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις», καθώς με αυτές «ακρωτηριάζεται η οικονομική και η κρατική μας κυριαρχία».

Συνέχισε, λέγοντας ότι η Τρόικα απονέμει εύσημα στην Κύπρο, όμως δεν υπάρχει ενθουσιασμός, καθώς οι όροι που τίθενται και τα μέτρα που απαιτούνται οδηγούν σε ύφεση, ανεργία και κοινωνική δυστυχία.

Χρειάζεται, ανέφερε ο κ. Ομήρου, να αξιοποιηθούν όλες οι ζωντανές δυνάμεις της ελλαδικής και κυπριακής κοινωνίας και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για επενδύσεις, ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Πρόσθεσε πως «η ισχυρή οικονομία σε συνδυασμό με την ισχυρή άμυνα και την πολυδιάστατη ισχυρή εξωτερική πολιτική είναι βασικές παράμετροι μιας σωστής εθνικής στρατηγικής για να υπερασπίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

Για το κούρεμα των καταθέσεων, ο κ. Ομήρου είπε ότι η Κύπρος έτυχε «απαράδεκτης μεταχείρισης» και πρόσθεσε ότι «έχουμε παράπονο με την ΕΕ, αλλά πρέπει να αγωνιστούμε και με Ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και με τους λαούς προκειμένου να υπάρξει μια νέα κατεύθυνση για την Ευρώπη».

Ο δρόμος της μονόπλευρης αυστηρής λιτότητας και της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν οδηγεί στην ανάπτυξη, είπε ενώ πρόσθεσε ότι παγιώνεται στην ΕΕ η αντίληψη ότι οι πολιτικές της Τρόικας δεν οδηγούν στην ανάκαμψη των οικονομιών.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής αναφέρθηκε στη νέα προσπάθεια για επανάληψη των συνομιλιών.

Επανέλαβε τη ρήση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνονται συνομιλίες χάριν των συνομιλιών», ενώ είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια διαπραγματευτική βάση απολύτως σαφής και μη επιδεχόμενη οποιασδήποτε αμφισβήτησης έτσι που να συμφωνούν και οι δύο πλευρές στα βασικά χαρακτηριστικά της επιδιωκόμενης λύσης, για μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών.

Αναφέρθηκε ακολούθως στην αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει πιο ενεργό, επικουρικό ρόλο στις προσπάθειες για τη λύση.

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας επιθυμούν να έχουν μια τακτική συνεργασία και επαφή με όλα τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου. «Αυτός ο μεταξύ μας διάλογος συμβάλλει στη στοίχιση των επιχειρημάτων εκείνων που στηρίζουν την κοινή μας πορεία» είπε.

Για την οικονομία, ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περίοδο που βαδίζει προς την έξοδο από το μνημόνιο. «Πιστεύουμε ότι τα έχουμε καταφέρει και οι θυσίες του ελληνικού λαού θα αναγνωριστούν» είπε.

Ως προς το Κυπριακό, είπε ότι η συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, στη Λευκωσία «αποτέλεσε την αφετηρία μιας ζύμωσης για να δούμε αν κάποιος Ευρωπαίος μπορεί να είναι στις διαπραγματεύσεις» χωρίς να φύγει το Κυπριακό από τα πλαίσια του ΟΗΕ.

«Αυτό επιθυμούμε να συμβεί στις συζητήσεις και κατά την περίοδο που η Ελλάδα θα έχει την Ευρωπαϊκή Προεδρία» συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε τέλος στο μεγάλο ρόλο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας στο διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι και είπε ότι η ΕΕ αποτελεί ένα «πλαίσιο διαπραγμάτευσης», ενώ όταν τίθενται ισχυρά επιχειρήματα, τότε αυτά πείθουν.

Μετά τις δηλώσεις, ακολούθησε συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επιστρέφει στην Κύπρο το βράδυ της Πέμπτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα