Κύπρος – Οκτώ χρόνια από την ένταξη στην ΕΕ

08:02 30/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

‘Πριν ένα μόλις λεπτό, ήμασταν Κύπριοι πολίτες. Από τώρα και για πάντα, είμαστε επισήμως και Ευρωπαίοι πολίτες. Χωρίς να χάνουμε την εθνική μας ταυτότητα”.

Αυτό τόνιζε τα ξημερώματα της 1ης Μαΐου 2004 στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζοντας την ένταξη ως τον δεύτερο κορυφαίο σταθμό στην ιστορία του τόπου, μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την 1η Μαΐου 2004 η

Ευρωπαϊκή Ενωση υλοποίησε την πέμπτη και μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της, υποδεχόμενη δέκα νέα μέλη, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία.
Οκτώ χρόνια μετά και η Κύπρος προετοιμάζεται για την πρώτη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η Κύπρος θα παραδώσει τη σκυτάλη την 1η Ιανουαρίου του 2013 στην Ιρλανδία, η οποία το 2004, ως η προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, φιλοξένησε την επίσημη τελετή διεύρυνσης.

Ειδικά για την Κύπρο, η ένταξη ήταν ένας ιδιαίτερα δύσκολος δρόμος, λόγω του άλυτου πολιτικού προβλήματος. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που πίστευαν όταν υποβλήθηκε η αίτηση ένταξης ότι η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει δεκτή στην ΕΕ χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού.

Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης οκτώ χρόνων από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου τόνισε ότι η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ήταν ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό έργο, η επιτυχία του οποίου βασίστηκε σε σκληρή δουλειά και στην συμπαράσταση της Ελλάδας και των χωρών μελών της ΕΕ.

Ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στην ιστορικής σημασίας ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ από την Κύπρο, λέγοντας ότι το έργο και οι δυσκολίες θα είναι πολλές, αλλά πολλά θα είναι και τα οφέλη.

«Αναμφισβήτητα», υπογράμμισε, «η επιτυχής Προεδρία θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της θέσης και της εικόνας της Κύπρου στην ΕΕ».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, η Κύπρος θα πρέπει να διασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία όλων των οργάνων και επιτροπών στις οποίες θα προεδρεύσει, να προωθήσει την εφαρμογή και τον έλεγχο της εφαρμογής των διαφόρων αποφάσεων, να αντιμετωπίσει άμεσα τυχόν προβλήματα που μπορεί να αναδειχθούν κατά τη διάρκεια της Προεδρίας και να ενισχύσει την συνεργασία μεταξύ Επιτροπής και Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, ανέφερε, οι Κύπριοι πολίτες θα γνωρίσουν καλύτερα τους θεσμούς της ΕΕ, ενώ οι πολίτες των υπόλοιπων 26 χωρών θα γνωρίσουν καλύτερα τη χώρα που προεδρεύει.

Ο κ. Βασιλείου μίλησε και για τις μελλοντικές προοπτικές της Κύπρου στην ΕΕ.

«Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους πάντα πίστευα στην ανάγκη της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και αγωνίστηκα για αυτό, ήταν πολιτικοί και οικονομικοί αλλά και γιατί στην ΕΕ είναι όλοι υποχρεωμένοι να τηρούν απόλυτα τους κανόνες της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα κτλ και αυτό

Keywords
Τυχαία Θέματα