Κυπριανού: Τα δημοσιονομικά μας επιτρέπουν να διαπραγματευτούμε από καλή θέση τους όρους του δανείου

22:52 26/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η διαπίστωση όλων μας είναι ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της οικονομίας μας είναι τέτοια που μας επιτρέπουν να διαπραγματευτούμε από καλή θέση τους όρους με τους οποίους θα συμφωνήσουμε τη στήριξη με την ΕΕ, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, μετά τη σύσκεψη την Τρίτη το απόγευμα στο Προεδρικό για την οικονομία, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ο κ. Κυπριανού έστειλε το μήνυμα στον κυπριακό λαό ότι “έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε δεδομένα τέτοια τα οποία δεν θα

προκαλέσουν προβλήματα στον κυπριακό λαό, δηλαδή”, όπως είπε, “να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με όσο το δυνατό λιγότερες επιπτώσεις σε βάρος του κυπριακού λαού”.

“Αυτός θα είναι ο στόχος και της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων”, είπε ο κ. Κυπριανού, ο οποίος χαρακτήρισε την ανταλλαγή απόψεων που υπήρξε κατά τη συνάντηση “πάρα πολύ εποικοδομητική”, λέγοντας ότι έγινε αρχικά ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών και την Υπουργό Εργασίας “για τα διάφορα ζητήματα τα οποία αφορούν στα ξεχωριστά υπουργεία και ακολούθησε ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος”.

Αναφέροντας ότι “ο Υπουργός Οικονομικών μας έχει εξηγήσει τη διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί”, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι “θα πρέπει να διαπραγματευτούμε τους όρους έτσι ώστε από τη μια να μπορέσει η οικονομία να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τώρα, κυρίως λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα και από την άλλη να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη”.

“Ολοι έχουμε υποστηρίξει ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη για να αντιμετωπιστούν και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανεργία”, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι ενημερώθηκαν και για το πακέτο μέτρο το οποίο θα προωθήσει η Κυβέρνηση στη Βουλή και πρόσθεσε ότι άποψη του ΑΚΕΛ είναι ότι “αυτό το πακέτο θα πρέπει να προωθηθεί το συντομότερο δυνατό και να εγκριθεί έτσι ώστε να αξιοποιηθεί ως ένα χαρτί διαπραγμάτευσης όταν και εφόσον θα συζητούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γύρω από τα ζητήματα του μηχανισμού στήριξης”.

Πρόσθεσε ότι ως πολιτικά κόμματα έχουν συμφωνήσει “με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι εάν χρειάζεται να ξανασυναντηθούμε και να συνεχίσουμε την περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων θα το πράξουμε όποτε και εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο”.

Σε ερώτηση αν το πακέτο μέτρο θα εγκριθεί πριν κλείσει η Βουλή για τις καλοκαιρινές διακοπές, ο κ. Κυπριανού άποψη του ΑΚΕΛ είναι ότι “θα πρέπει να εγκριθεί προτού ολοκληρωθεί η περίοδος αυτή της Βουλής”.

Ερωτηθείς αν έχει ξεκαθαρίσει το ύψος του δανεισμού, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτό το θέμα “δεν έχει καν συζητηθεί μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ”, προσθέτοντας ότι όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν μετά που θα γίνει η επίσκεψη και η διερεύνηση της κυπριακής οικονομίας από τους εκπροσώπους της ΕΕ”.

Κληθείς να πει αν έχουν συμφωνηθεί τα μέτρα με τους κοινωνικούς εταίρους, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “έχουν συζητηθεί τα μέτρα με τους κοινωνικούς εταίρους, υπάρχουν κάποιες επιμέρο

Keywords
Τυχαία Θέματα