Κυπριακό, Κυπριακή Προεδρία, μετανάστευση συζήτησαν ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Λιθουανός ΥΠΕΞ

16:12 15/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας, Audronius Ažubalis, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, είχε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής

ενημέρωσε το Λιθουανό ΥΠΕΞ για την παρούσα φάση των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, τονίζοντας, πως ο απόλυτος έλεγχος που ασκεί η Τουρκία δια της παρουσίας του στρατού και των εποίκων της στις κατεχόμενες περιοχές, καθώς επίσης η προσκόλληση της Τουρκίας σε λύση συνομοσπονδίας και δυο κρατών, δυσχεραίνουν τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε ακόμη στις απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία όσον αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης αλλά και στη μη αναγνώριση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζοντας προς τον επικεφαλή της λιθουανικής διπλωματίας πως τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από μια χώρα, η οποία προσδοκά να ενταχθεί στην ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης στις προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας και στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Κύπρος το επόμενο εξάμηνο σε σχέση με την Αραβική Άνοιξη, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή ώστε να καταστεί χώρος σταθερότητας, ευημερίας και οικονομικής ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο κ. Ažubalis εξήρε τις πολύ καλές σχέσεις Κύπρου-Λιθουανίας και ανέφερε ότι προσβλέπει σε περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού των δύο χωρών σε όλους τους τομείς και επίπεδα, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε και το θέμα της νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης και των προβλημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια των συνόρων και την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ αντηλλάγησαν τέλος απόψεις για τρόπους περαιτέρω ενδυνάμωσης του ρόλου της ΕΕ όσον αφορά στη διεθνή πολιτική σκηνή και της ενίσχυσης της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών της Ένωσης σε καίρια ζητήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα