Κοσσοβοποίηση των κατεχομένων, καταγγέλλει ο Λιλλήκας

11:26 13/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Για σταδιακή «κοσσοβοποίηση των κατεχομένων», μίλησε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας με αφορμή τις συναντήσεις του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών των κατεχομένων, Οζντίλ Ναμί, στις ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας συνάντησης με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Λιλήκας, αφού υπενθύμισε τη θέση της Συμμαχίας Πολιτών κατά της πρακτικής των χιαστί συναντήσεων, είπε πως αυτή «θα εξισώσει την Ελλάδα

από πλευράς ευθυνών αλλά και συμπεριφοράς με την Τουρκία» και ότι οι επισκέψεις του Τ/κ διαπραγματευτή Κουτρέντ Οζερσάι στην Αθήνα και στο ελληνικό ΥΠΕΞ θα ανοίξουν το δρόμο για συναντήσεις εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος με ξένες χώρες.

«Δυστυχώς επαληθευθήκαμε. Ο κ. Ναμί, ο λεγόμενος υπεξ του ψευδοκράτους, είχε συναντήσεις με τον Υφυπουργό Εξωτερικών και συμβούλους του Προέδρου Ομπάμα στο Λευκό Οίκο», είπε, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως άτυπη, αλλά «πήρε επίσημο χαρακτήρα από την παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στις συναντήσεις αυτές».

Σημειώνοντας ότι στο διπλωματικό κώδικα ο Πρέσβης μιας ξένης χώρας συνοδεύει τον ΥΠΕΞ της χώρας στην οποία είναι διαπιστευμένος όταν αυτός επισκέπτεται τη δική του χώρα για να βρίσκεται στις συναντήσεις, ο κ. Λιλλήκας είπε πως «η παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στις συναντήσεις του κ. Οζερσάι και αποτελεί ουσιαστική πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους».

«Δημιουργείται το έδαφος και οι προϋποθέσεις σταδιακά για Κοσσοβοποίηση των κατεχομένων και προειδοποιούμε την Κυβέρνηση ότι αν δεν αντιδράσει έντονα δεν θα αναχαιτιστεί αυτή η πορεία και θα είναι χωρίς επιστροφή», είπε, υποστηρίζοντας ότι «η Κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο με τις χιαστί συναντήσεις των δύο διαπραγματευτών».

Για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Λιλλήκας ενημέρωσε τον Γιαννάκη Ομήρου για την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ ελλαδικών και κυπριακών κομμάτων με στόχο την εξεύρεση κοινής βάσης στην οποία να κτιστεί η ενότητα, όπως είπε.

«Αφού μια πανεθνική διάσκεψη δεν είναι εφικτή, να γίνει μια σύσκεψη των αρχηγών των ελλαδικών και των κυπριακών κομμάτων με στόχο την εξεύρεση μιας ελάχιστης κοινής στρατηγικής, μιας ελάχιστης κοινής βάσης που θα μπορούσε να αποτελέσει το πλαίσιο της ποθητής ενότητας», είπε, προσθέτοντας ότι ενημέρωσε τον κ. Ομήρου διότι υπήρξε η σκέψη όπως η πρωτοβουλία αυτή ληφθεί στο πλαίσιο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπως είπε.

Ερωτηθείς για τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπου θα τεθεί το θέμα της συμμετοχής της Συμμαχίας Πολιτών στο Σώμα ή όχι, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ και το Κίνημα Οικολόγων στηρίζουν τη συμμετοχή της Συμμαχίας στο σώμα, προσθέτοντας ότι οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ «κατά περίεργο τρόπο τήρησαν σιωπή ιχθύος».

Είπε ακόμη ότι σε συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο ίδιος τον ενημέρωσε ότι θα θέσει το θέμα στη σημερινή συνεδρία προκειμένου να ακούσει τις θέσεις των κομμάτων.

«Η δική μας η θέση είναι ότι ο τελικός λόγος και η απόφαση ανήκει στον ΠτΔ και όχι στα πολιτικά κόμματα», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας δεν υπάρχει κανένας νόμος που διέπει τη λειτουργία του ΕΣ, προσθέτοντας ότι στο Εθνικό Συμβούλιο επί Προεδρίας του Γλαύκου Κληρίδη είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν οι Νέοι Ορίζοντας που δεν διέθεταν ούτε ένα Βουλευτή.

«Άρα εναπόκειται στον εκάστοτε Πρόεδρο για να αποφασίσει για τη σύνθεση του ΕΣ και αναμένω από τον ΠτΔ που διακηρύττει με κάθε ευκαιρία την αναγκαιότητα για ενότητα ότι θα θέσει το εθνικό συμφέρον πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες και θα ανταποκριθείς το δίκαιο αίτημά μας», κατέληξε.

Τέλος, με αφορμή το χθεσινό ανασχηματισμό, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «ο Πρόεδρος τελικά, αντί να είναι ο θεσμός που προάγει την ενότητα, έχει μετατραπεί και συμπεριφέρεται ως κομματάρχης πληγώνοντας την ενότητα, αλλά και πληγώνοντας τον ίδιο το θεσμό του ΠτΔ.»

«Σε μια εποχή που η αξιοπιστία της πολιτικής αλλά και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς έχει μειωθεί ιδιαίτερα με τη διαπλοκή τα σκάνδαλα και τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα του Διοικητή της ΚΤΚ, η συμπεριφορά του ΠτΔ έχει να πληρώσει ακόμη περισσότερο και το θεσμό της προεδρίας», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα