Κομισιόν: Διαφορετικά τα αίτια της ελληνικής και της κυπριακής κρίσης

16:49 27/3/2013 - Πηγή: OnlyCY


Προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι περιπτώσεις της Κύπρου και της Ελλάδας δεν έχουν κοινά σημεία, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν, μέσω του εκπροσώπου του διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει για την Ελλάδα ανάλογη απόφαση.
Η διαβεβαίωση αυτή του εκπροσώπου Σάιμον ‘Ο Κόνορ έγινε με αφορμή ερωτήσεις που δέχθηκε σχετικά με τη δήλωση του Προέδρου του Εurogroup

Γερούν Ντέισελμπλουμ ότι η απόφαση για την Κύπρο μπορεί να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Οπως επισήμανε ο Σάιμον Ό Κόνορ, η ελληνική κρίση, σε αντίθεση με την κυπριακή, δεν είχε αφετηρία τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερος, μόλις 2 φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ έναντι 7 φορές στην Κύπρου.
Ενα δεύτερο στοιχείο που επισημαίνει ο εκπρόσωπος είναι ότι στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά η εποπτεία των τραπεζών με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται η προσεκτική διαχείριση.

Ο εκπρόσωπος επικαλείται επίσης το γεγονός ότι στην Ελλάδα λειτουργεί το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το οποίο με την προικοδότηση των 50 δισ. ευρώ από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, εγγυάται την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, που θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο μηνών και η οποία διασφαλίζει την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και τις δραστηριότητες των τραπεζών.
Αλλωστε, στην Ελλάδα στη διάρκεια της σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα όλες οι καταθέσεις ήταν διαθέσιμες στους δικαιούχους και αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει και στο μέλλον, κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα