Κώλυμα στη στρατηγική για το δημόσιο χρέος βλέπει η Νομική Υπηρεσία

16:27 29/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συνταγματικό κώλυμα επικαλείται η Νομική Υπηρεσία, που αφορά τη διάκριση των εξουσιών για πρόνοια `διαβούλευσης` της εκτελεστικής εξουσίας με τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο θέμα της διαμόρφωσης της στρατηγικής για το δημόσιο χρέος.

Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, είναι θέση του Γενικού Εισαγγελέα ότι η σχετική πρόνοια στο νομοσχέδιο, η οποία είχε αρχικά συμφωνηθεί μεταξύ Επιτροπής

Οικονομικών της Βουλής και Υπουργείου Οικονομικών προσκρούει στο άρθρο 54 του Συντάγματος, που έχει να κάνει με τη διάκριση των εξουσιών, γιατί περιλαμβάνει την έννοια της ανταλλαγής απόψεων και του ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας.

Από την πλευρά του ο Ανώτερος Οικονομικός Λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών Παναγιώτης Τήλλυρος φάνηκε έτοιμος να αποδεχθεί την εισήγηση του Βουλευτή ΑΚΕΛ Πάμπου Παπαγεωργίου για πρόνοια “ενημέρωσης και συζήτησης” με τη Βουλή. Υπενθύμισε ότι η σχετική νομοθεσία πρέπει να ψηφιστεί ως το τέλος του χρόνου λόγω και των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της ΕΕ.

Η Επιτροπή, δια του Προέδρου της Νικόλα Παπαδόπουλου, ζήτησε να κατατεθεί γραπτώς η τελική απάντηση του Υπουργείου.

“Θέλω ξεκάθαρα να τοποθετηθώ και να πω ότι θεωρούμε αυτό το νομοσχέδιο ως ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Πρόσθεσε ότι “ορθά θεωρούμε εμείς έχει κρίνει η εκτελεστική εξουσία και συμφωνούμε με αυτή την προσέγγιση ότι ο καθορισμός της στρατηγικής για το δανεισμό του κράτους μας θα πρέπει να καθορίζεται νομοθετικά έτσι ώστε να ελέγχεται η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία για τον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χρέους”.

Ανέφερε επίσης ότι “σημειώνουμε δυστυχώς με λύπη ότι υπάρχει διχογνωμία της Νομικής Υπηρεσίας και της εκτελεστικής εξουσίας, του Υπουργείου Οικονομικών συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη διαβούλευση της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας με τη Βουλή των Αντιπροσώπων”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “εμείς θεωρήσαμε ως λογικό βήμα προς την καλύτερη εποπτεία και διαχείριση του δημόσιου χρέους να διαβουλεύεται η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία με τη Βουλή, έτσι ώστε να ακούει και τις δικές μας απόψεις, αλλά και να ενημερώνεται η Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρέους”.

Ακούγεται, είπε, “περίεργο για παράδειγμα ότι για να δανειστεί η Κυβέρνηση και να δώσει εγγύηση για οποιοδήποτε δάνειο που ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ χρειάζεται την έγκριση της Βουλής, αλλά για να δανείζεται δισ. σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος δεν χρειάζεται οποιαδήποτε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των φορολογουμένων και των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Αναφερόμενος στις επιφυλάξεις που εκφράσθηκαν από την Νομική Υπηρεσία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “αν όντως ευσταθούν αυτές οι επιφυλάξεις και αν συμμερίζεται η Κυβέρνηση αυτή την επιφύλαξη και δεν συμφωνήσει με τη δική μας εισήγηση, τότε, νομίζω θα πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές επιλογές, όπως είναι η τροποποίηση του Συντάγματος”.

“Γιατί θα πρέπει

Keywords
Τυχαία Θέματα