Χρονοδιάγραμμα μετά τις Προεδρικές στο Κυπριακό, θέλει ο Έρογλου

15:43 29/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την θέση του για «να τερματίσουμε τη διαδικασία των συναντήσεων με ένα χρονοδιάγραμμα» μετά τις Προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, επανέλαβε ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου μιλώντας πριν από την παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία με αφορμή την εθνική επέτειο για τα 89 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923.

Περιμένουμε στήριξη σε αυτό από όλους τους φίλους μας που επιθυμούν μια μόνιμη λύση στην Κύπρο,

ανέφερε. «Σε αντίθεση περίπτωση ο καθένας πρέπει να χαράξει το δρόμο του και ο δικός μας δρόμος δεν πρέπει να κλεισθεί». Εάν δεν θέλουν ν’ απορρίψουμε μια μερίδα «υπηκόων» του ψευδοκράτους, πρόσθεσε ο κ. Ερογλου, τότε είναι πιθανή μια συμφωνία. Εάν όμως, συνέχισε, επιμείνουν σε αυτό το θέμα, «θα ήθελα να πω ξεκάθαρα από τώρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία».

Εάν τα ΗΕ και η ΕΕ θέλουν μια συμφωνία στην Κύπρο πρέπει να θέσουν τις πραγματικότητες ενώπιον της ε/κ πλευράς. Πρέπει να τους πουν (τους Ε/κ), συνέχισε, ότι δεν θα αφήσουν όμηρους τους Τ/κ στα «άδικα εμπάργκο», δεν μπορούν να εμποδίζουν την συνεύρεσή μας με τη διεθνή κοινότητα, να τους πουν (τους Ε/κ), ότι «οι ομάδες μας και οι νέοι μας έχουν δικαίωμα να παίξουν ποδόσφαιρο με τις ομάδες άλλων χωρών».

Ο Ντερβίς Ερογλου έκανε λόγο σε αντι-ιμπεριαλιστικό αγώνα της Τουρκικής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην ίδρυσή της από τον Κεμάλ Ατατούρκ για να σημειώσει ότι βρίσκεται στα πιο προοδευμένα κράτη και η δύναμή της αυξάνεται συνεχώς, διατηρώντας τη σημασία που είχε δώσει ο Ατατούρκ στην εξωτερική πολιτική, τις δυνατότητες της οικονομικής ανάπτυξης, το μοντέρνο οικοδόμημα και την στρατηγική στην περιοχή και τον κόσμο. Μεταξύ 192 χωρών των ΗΕ, τόνισε, η Τουρκία έχει την 16η μεγαλύτερη οικονομία, σημειώνοντας τον στόχο να είναι μέσα στις 10 καλύτερες οικονομίες το 2013 όταν θα συμπληρώσει η Τουρκική Δημοκρατία 100 χρόνια ζωής.

Το μέλλον της Τουρκίας είναι λαμπρό και τα 75 εκ των Τούρκων «αδερφών» είναι η μεγαλύτερη ασφάλεια για τους Τ/κ, συμπλήρωσε ο κ. Ερογλου υπενθυμίζοντας την φράση του Ατατούρκ «Ειρήνη στον κόσμο, ειρήνη στην πατρίδα».

Παρά την καλή θέληση και βούληση της τ/κ πλευράς, είπε, δεν έγινε κατορθωτή μια συμφωνία και τα παιχνίδια – κατά την έκφρασή του – ενάντια στην Τουρκία, συνεχίζονται, συστήνοντας προσοχή και ενότητα για την αντιμετώπισή τους. Εάν και οι Ε/κ και οι Ελληνες, ανέφερε, είχαν φιλική στήριξη για μια συμφωνία θα ήταν πολύ εύκολο να λυθεί το Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημά του ότι από το 1968 μέχρι τώρα δεν έμεινε σημείο που δεν έχει συζητηθεί στις συνομιλίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα