Κίνηση Πολιτισμού: Ο πολιτισμός παρόν στη μάχη της Κύπρου

21:02 12/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο πολιτισμός είναι παρόν στη μάχη της Κύπρου για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αυτό το μήνυμα έστειλε χθες σε διάσκεψη Τύπου η Κίνηση Πολιτισμού, με τον Πρόεδρο της Ανδρέα Χρυσάνθου να δηλώνει ότι οι καλλιτέχνες, οι πνευματικοί άνθρωποι και οι επιστήμονες θα αντισταθούν στην επιστροφή στο παρελθόν, τη φτώχεια, την σκλαβιά, την αναβίωση του φασισμού. Ηδη η Κίνηση Πολιτισμού με διακήρυξη της καλεί σε αντίσταση, αγώνα και αλληλεγγύη σημειώνοντας ότι τα αίτια της

κρίσης είναι η αβαθιά παγκόσμια κρίση του καπιταλιστικού συστήματος όπου οι αδηφάγες αγορές ληστεύουν ολόκληρες χώρες και λαούς. Είναι, σημείωσε ο Ανδρέας Χρυσάνθου, η σύνδεση της οικονομίας μας με την Ελλάδα και το έγκλημα των τραπεζών που εκτέθηκαν σε ζημιές δισεκατομμυριών και μας έφρεαν μπροστά σε αδιέξοδα και εκβιαστικά διλλήματα για τη διάσωση της οικονομίας.

«Μπροστά στον κίνδυνο συνειδητοποίησης των πραγματικών αιτιών και της εκμεταλλευτικής φύσης του συστήματος, οι θιασώτες και απολογητές του, επιστρατεύουν κάθε μέσο παραπλάνησης και χειραγώγησης των συνειδήσεων του απλού κόσμου. Επιχειρούν να διαχωρίσουν τους εργαζόμενους σε προνομιούχους και μη με στόχο να σπείρουν τη διχόνοια και να στρέψουν τον ένα εργαζόμενο ενάντια στον άλλο. Καλιεργούν το μύθο ότι οι εργαζόμενοι υπεραμοίβονται χωρίς να δουλεύουν.

Χρεώνουν στους εργαζόμενους υπαρκτές μεν αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού όπως η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματικότητα των οποίων τα αίτια βρίσκονται στο ίδιο στο σύστημα και στις στρεβλώσεις δεκαετιών.

Καλλιεργούν το ρατσισμό και τη ξενοφοβία για να στρέψουν τον απλό κόσμο ενάντια στο συνάνθρωπο του, που υποχρεώνεται να γίνει μετανάστης σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.
Επιχειρούν να αποδυναμώσουν και να απονομιμοποιήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα, τα πολιτικά κόμματα και τις κυβερνήσεις που αντιστέκονται στη λογική του νεοφιλελεύθερου μονοδρόμου και αγωνίζονται για μια ανθρωποκεντρική κοινωνία και για ένα κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τα κέρδη.

Επιχειρούν να εξουδετερώσουν κάθε εστία οργανωμένης αντίστασης και πάλης και να σβήσουν το όραμα για μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης».

Τελευταία πράξη του δράματος τονίζει ο Ανδρέας Χρυσάνθου «είναι οι έτοιμες συνταγές τους για «έξοδο» από την κρίση τις οποίες πλασάρουν μέσα από το Διεθνές Νομισμαμτικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα και οι οποίες εκλαϊκευμένα δεν συνιστούν τίποτε άλλο από τον εξής κυνικό εκβιασμό: τώρα που περάσαμε στο χέρι τα λεφτά σας, ή θα δεχθείτε τους όρους μας ξεπουλώντας μας τον εθνικό σας πλούτο και τα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις ή θα μείνετε δίχως λεφτά. Οι συνταγές τους οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο όλο και πιο βαθειάς ύφεσης, εξαθλίωσης, ανεργίας, κοινωνικής αναταραχής, ανόδου του φασισμού, του εθνικισμού και του νεοναζισμού και υπόσκαψης της ίδιας της δημοκρατίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα