Κινδυνεύει το τριπλό Α της Ολλανδίας σύμφωνα με αναλυτές

10:49 23/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η αποτυχία των συνομιλιών στην Ολλανδία το περασμένο Σαββατοκύριακο για τη λήψη μέτρων λιτότητας θέτει σε κίνδυνο, σύμφωνα με τους αναλυτές, το τριπλό Α της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

«Αυτή η ιστορία θα κοστίσει στην Ολλανδία το τριπλό Α», δήλωσε ο πρώην καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, Arnold Heertje, ο οποίος πρόσθεσε ότι «τα επιτόκια στην αγορά ομολόγων θα αυξηθούν».

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός

Mark Rutte αναμένεται να συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, μετά που ο ηγέτης της δεξιάς Geert Wilders εγκατέλειψε τις συνομιλίες του Σαββάτου που αποσκοπούσαν στη λήψη απόφασης για μέτρα λιτότητας, λέγοντας ότι το κόμμα του απορρίπτει τις απαιτήσεις της ΕΕ.

Οι συνομιλίες, που συνεχίζονταν για επτά μέρες, αποσκοπούσαν στην περικοπή 16δις ευρώ από τον προϋπολογισμό και περιελάμβαναν αύξηση του ΦΠΑ, πάγωμα των μισθών του δημοσίου και αποκοπές στους προϋπολογισμούς για την υγεία και την ανάπτυξη, σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι πιθανή, κίνηση που θα θέσει σε αναμονή το πακέτο λιτότητας.

Το κεντρικό γραφείο προγραμματισμού της Ολλανδίας, σε πρόβλεψή του τον περασμένο μήνα, ανέφερε ότι το 2013 το δημόσιο έλλειμμα θα ανέλθει στο 4.7% του ΑΕΠ υπό τις παρούσες συνθήκες, ξεπερνώντας την οροφή του 3% που θέτει η ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες χώρες της ευρωζώνης που διατηρούν το τριπλό Α και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα