Κέρυ – Οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ουκρανία

20:25 16/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε για την τηλεφωνική συνομιλία Κέρι – Λαβρόφ πως ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κερυ επανέλαβε στο Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο θεωρούν παράνομο σύμφωνα με τους νόμους της Ουκρανίας.

Εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις χθεσινές ρωσικές στρατιωτικές στην χερσόνησο, όπως και τις

συνεχιζόμενες προκλήσεις στην Ανατολική Ουκρανία.

Επίσης επέστησε στην προσοχή του κ. Λαβρόφ για τις κινήσεις εκ μέρους της ουκρανικής κυβέρνηση για τη σύλληψη των υπεύθυνων για την έκρηξη βίας στην πόλη Χάρκιβ και τα βήματα που αναλαμβάνονται από το Κίεβο για τη διάλυση και τον αφοπλισμό παραστρατιωτικών ομάδων.

Αναφέρθηκε στις συνομιλίες των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων με την ουκρανική κυβέρνηση για ευρεία πολυκομματική συνταγματική μεταρρύθμιση, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Και προέτρεψε τη Ρωσία να υποστηρίξει τις ουκρανικές προσπάθειες για νομή της εξουσίας και αποκέντρωση μέσω της συνταγματικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει και την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Τόνισε τέλος πως η κρίση μπορεί να επιλυθεί πολιτικά και καθώς οι Ουκρανοί λαμβάνουν τα αναγκαία πολιτικά μέτρα προς τα εμπρός, θα πρέπει και οι Ρώσοι να ανταποκριθούν, αποσύροντας τις δυνάμεις τους στις βάσεις τους κι αντιμετωπίζοντας τις εντάσεις και ανησυχίες για στρατιωτική εμπλοκή.

Παρότι δεν υπήρξε καμιά μνεία για κυρώσεις, θεωρείται βέβαιο ότι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έντονη διπλωματική προσπάθεια, θα υπάρξει αύριο κάποια ανακοίνωση νέων κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα