Κέντρα αποκατάστασης ζητούν οι γονείς παιδιών με νευροαναπτυξιακές παθήσεις

15:55 10/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με σοβαρές χρόνιες νευροαναπτυξιακές παθήσεις, όπως ο αυτισμός και η εγκεφαλική παράλυση, έθεσαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, σήμερα, εκπρόσωποι οργανωμένων γονέων, ζητώντας από το κράτος τη δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων αποκατάστασης για τα παιδιά αυτά.

Η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά δήλωσε ότι «στην βάση όλων των διεθνών πράξεων, συμβάσεων που έχει κυρώσει το κράτος και με πρωταρχική την Σύμβαση για τα Δικαιώματα

του Παιδιού, υπάρχει υποχρέωση να παρέχει όλα εκείνα που χρειάζεται το κάθε παιδί ώστε να μπορεί να απολαμβάνει εκπαίδευση, υπηρεσίες υγείας και αποκατάστασης, με σεβασμό πρώτα απ ΄ όλα στην αξιοπρέπεια του και χωρίς να εξευτελίζονται οι οικογένειες ή να έχουν να παρακαλούν ή να στερούνται».

Η κ. Κουρσουμπά ανέφερε ότι ένας γενικός παράγοντας που αγνοείται διαχρονικά στην Κύπρο, είναι το θέμα της παραχώρησης των αναγκαίων πόρων.

Υπάρχει απαίτηση από τις διεθνείς συμβάσεις και διεθνείς πράξεις, συνέχισε, το κράτος να εξειδικεύει στον Προϋπολογισμό του τι ποσοστό θα διαθέσει για κάθε κατηγορία παιδιών.

Ουδέποτε έχει γίνει αυτό στην Κύπρο, σημείωσε, και είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει.

«Η μεγάλη πρόκληση σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης όπως είναι η σημερινή, είναι εκείνη η οικονομική περισυλλογή που πρέπει να γίνει για να διασωθεί η οικονομία του τόπου, να μην λειτουργήσει σε βάρος της διασφάλισης των δικαιωμάτων αυτής της ομάδας των παιδιών που είναι διπλά ευάλωτα», πρόσθεσε.

Για να λυθούν τα προβλήματα αυτά, είπε η κ. Κουρσουμπά, πρέπει επιτέλους να υπάρξει τρόπος να συντονιστούν οι διάφορες υπηρεσίες που έχουν ξεχωριστές αρμοδιότητες σε σχέση με την παροχή των οφειλομένων υπηρεσιών σε αυτά τα παιδιά.

Ανέφερε ότι έθεσε ενώπιον της Επιτροπής έκθεση του 2010 σε σχέση με την επίσκεψη της στο ειδικό σχολείο «Ευαγγελισμός» και επεσήμανε ότι όλα τα θέματα που τέθηκαν τότε πρέπει να αντιμετωπιστούν εκ νέου.

Είπε ότι χώροι που έχουν κατάλληλη υποδομή για παιδιά με ειδικές ανάγκες πρέπει να αξιοποιούνται.

Η ειδική εκπαίδευση, σημείωσε, έχει ταχθεί κάτω από την δημοτική εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας, και παρέχεται υπηρεσία μέχρι τις μια το μεσημέρι με αποτέλεσμα «όλο το απόγευμα να έρχονται όλοι αυτοί οι γονείς και να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα για την συνέχιση των υπηρεσιών στα παιδιά τους με αποτέλεσμα να καταξοδεύονται και να ταλαιπωρούνται οι γονείς».
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης κατήγγειλε ότι το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε περικοπές επιδομάτων αυτών των ατόμων που εξαρτώνται από το κράτος.

Είπε ότι τα άτομα με νευροαναπτυξιακές παθήσεις έχουν απόλυτη εξάρτηση από τη φροντίδα των γονιών και από το κράτος.

”Οι ελάχιστες ενέργειες οι οποίες γίνονται είναι αποσπασματικές και δεν τοποθετούνται σε καμιά περίπτωση στο πλαίσιο μιας πολιτικής που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα” των ατόμων με νευροαναπτυξιακές παθήσεις, είπε.

Από πλευράς ΑΚΕΛ

Keywords
Τυχαία Θέματα