ΔΕΟΚ: Ανάγκη για διάλογο για ανάπτυξη και όχι για λιτότητα

15:32 10/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και τη διστακτικότητα που παρατηρείται στο επίπεδο της εκτελεστικής εξουσίας για αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων του τραπεζικού τομέα και της ανάπτυξης εκφράζει η ΔΕΟΚ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διάλογο για την ανάπτυξη και την απασχόληση και όχι για την λιτότητα.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΔΕΟΚ, η περαιτέρω διολίσθηση της οικονομίας μετά

τις πρόσφατες εξελίξεις στις τράπεζες και τον εκτροχιασμό στα δημόσια οικονομικά είναι περισσότερο από βέβαιη εάν η Κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση μέτρων με στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την τόνωση της ανάπτυξης.

Η ΔΕΟΚ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, καλεί την Κυβέρνηση να προβληματιστεί σοβαρά προτού προχωρήσει στην εξαγγελία και εφαρμογή μέτρων με στόχο τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. «Οι πολιτικές λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν αποτελούν την απάντηση στο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης. Αποτελούν επιβεβαίωση μιας αποτυχημένης πολιτικής που οδήγησε την οικονομία της Ευρώπης σε μεγαλύτερη αδιέξοδα και σε αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν την απληστία και τους κερδοσκοπικούς τυχοδιωκτισμούς των τραπεζών όπως δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το τίμημα της λανθασμένης οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Επίσης, «προειδοποιεί την Κυβέρνηση ότι περιθώρια κοινωνικού διαλόγου στη βάση της λογικής ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποστούν και άλλες θυσίες δεν υπάρχουν. Η οργάνωση είναι έτοιμη να παρακαθίσει σε διάλογο και να συζητήσει μόνο μέτρα για την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης», αναφέρει.

Η ΔΕΟΚ δηλώνει πως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την οικονομία απαιτείται η εφαρμογή ισορροπημένων μέτρων που να συνδυάζουν την ανάπτυξη και την δημοσιονομική σταθερότητα. «Είναι καιρός να εφαρμοστούν μέτρα με στόχο τη πάταξη της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και την ανάπτυξη δημόσιων υποδομών με ιδιωτική χρηματοδότηση», σημειώνει.

Τέλος, αναφέρει πως η υφεσιακή πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να αποτύχει όπως έχει αποτύχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία , η Πορτογαλία και η Ιταλία. «Τα αποτελέσματα των εκλογών σε Ελλάδα και Γαλλία απέδειξαν ότι οι λαοί της Ευρώπης δεν ανέχονται πλέον το κουρέλιασμα της αξιοπρέπειας και των κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Η οργή των λαών και των κοινωνιών που δοκιμάζονται από την λιτότητα δεν θα περιορισθεί γεωγραφικά μόνο σε Ελλάδα και Γαλλία. Εάν δεν αλλάξουν οι πολιτικές η οργή του λαού θα ξεχειλίσει και στην Κύπρο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΕΟΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα