ΚΕ: Η Κύπρος εφαρμόζει υψηλού επιπέδου θεσμικό πλαίσιο για καταπολέμηση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

20:23 5/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει ένα υψηλού επιπέδου θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, το οποίο συνάδει πλήρως με το κοινοτικό κεκτημένο, τόνισε τη Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Αναφερόμενος σε απογευματινή δημοσιογραφική διάσκεψη σε “ισχυρισμούς και δημοσιεύματα που στοχεύουν να συκοφαντήσουν και να πλήξουν την Κύπρο ως διεθνές επενδυτικό κέντρο, ο κ. Στεφάνου είπε

ότι “η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου από την Κύπρο, έχει αξιολογηθεί από την αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη MoneyVal,  τον Οκτώβριο του 2011, ως πολύ ικανοποιητική”.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, “η Κύπρος πήρε τα εύσημα για το επίπεδο του νομικού της πλαισίου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αλλά και για την εφαρμογή αυτού του πλαισίου σε σειρά εκθέσεων είτε της MoneyVal είτε της υπηρεσίας Financial Action Task Force που βρίσκεται κάτω από την αιγίδα των G20 είτε του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου”.

Ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι “σχετικά με τις ρωσικές επενδύσεις σε κυπριακές τράπεζες, αυτό οφείλεται κυρίως στην ελκυστικότητα του κυπριακού συστήματος και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος, όπως για παράδειγμα το πλαίσιο αποφυγής διπλής φορολογίας με πάρα πολλές χώρες, περιλαμβανομένης και της Ρωσίας”.

“Αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνει και σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ Κύπρου και άλλων χωρών, το οποίο συνάδει πλήρως με τα διεθνή πρότυπα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης”, πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα με τα πιο πάνω, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι “η εκσυγχρονισμένη και επικαιροποιημένη συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας Κύπρου – Ρωσίας υπεγράφη το 2010 κατά την επίσκεψη του τότε Ρώσου Προέδρου στην Κύπρο κ. Μεντβιέντεφ”.

Keywords
Τυχαία Θέματα