Κασουλίδης : Να αναθεωρήσει η κυβέρνηση για τη σύνοδο ΥΠΑΜ

15:11 2/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης, κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την “απαράδεκτη” στάση της που αφορά την άρνηση σύγκλισης άτυπης συνόδου των Υπουργών Άμυνας των 27 Κρατών Μελών της ΕΕ στην Κύπρο, κατά το εξάμηνο όπου η Κύπρος θα προεδρεύει στον τομέα της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και ασφάλειας. Ως αποτέλεσμα λανθασμένης ενημέρωσης του ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ, Ιωάννη Κασουλίδη, θεωρεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου τα όσα σε σημερινή του ανακοίνωση δήλωσε ο ευρωβουλευτής

Σύμφωνα με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή, παρόλο που η αρμόδια εισήγηση των ήταν να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο η άτυπη αυτή σύνοδος των Υπουργών Άμυνας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απέρριψε κατηγορηματικά μια τέτοια ιδέα.

“Καλώ την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει αυτή την απαράδεκτη στάση της , να προβληματιστεί για το γεγονός ότι θα στερήσει από την Ε.Ε. ένα χρήσιμο θεσμό για ένα ολόκληρο χρόνο, θα τονίσει στα μάτια των εταίρων μας τον ελλιπή και κολοβό χαρακτήρα του Κ-Μ και θα στείλει το μήνυμα μιας χώρας αντιδυτικής και αντινατοϊκής σε μια περίοδο που θα επιδιώκει να μπει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη κάτω από τις απειλές μιας θρασύτατης Τουρκίας”, υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωση του ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Τις τακτικές συνόδους των Υπουργών Άμυνας συγκαλεί η Ύπατος Εκπρόσωπος κα Ashton, η Προεδρία όμως αναλαμβάνει την διοργάνωση της άτυπης συνόδου κατά την οποία συζητούνται διάφορα θέματα όπως η αξιολόγηση της πορείας των επιχειρήσεων Ε.Ε. εκτός συνόρων, όπως η επιχείρηση Αταλάντα εναντίον της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό, άλλες επιχειρήσεις στρατιωτικές και αστυνομικές κλπ. Κατά την συνάντηση επειδή είναι άτυπη δεν λαμβάνονται αποφάσεις αλλά δίνεται η ευκαιρία για σε βάθος αξιολόγηση των κοινών θεμάτων, για αυτό και δεν τίθεται θέμα Berlin Plus, για συζήτηση θεμάτων στα οποία δεν συμμετέχει η Κύπρος.

“Η άτυπη αυτή σύνοδος είναι αντίστοιχη της διετήσιας συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών, της λεγόμενης Gymnich. Είθισται στη συνάντηση αυτή των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ να καλείται και να παρευρίσκεται και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Anders Fog Rasmusen και θα ήταν μια ευκαιρία να επισκεφθεί την Κύπρο και να αποκτήσει ιδίαν εμπειρία για την κατοχή καθώς και να ακούσει από πρώτο χέρι τους λόγους που παραλύουν τον πολιτικό διάλογο ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και την ευθύνη της Τουρκίας”, αναφέρει ο Ευρωβουλευτής.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης, καταλήγωντας αναφέρει ότι “η τραγωδία στο Μαρί σαν συνέπεια της ακροβατικής εξωτερικής του πολιτικής δεν τον έχει συνετίσει – Πάλιν η Κύπρος καθίσταται όμηρος των ιδεολογικών του αγκυλώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα