Καρογιάν: Προσπάθεια για ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης του Προέδρου

22:21 16/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η προσπάθεια του ΔΗΚΟ είναι να συμβάλει έτσι ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ωστόσο την πάγια θέση του κόμματός του ότι θα έπρεπε να είχε ζητηθεί αναβολή της συνάντησης στο Greentree.

«Εμείς ως ΔΗΚΟ

έχουμε επαναλάβει τη σταθερή μας θέση ότι θα έπρεπε ο Πρόεδρος να είχε ζητήσει αναβολή και αυτή είναι η θέση που εκφράσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο», ανέφερε ο κ. Καρογιάν.

Αναβολή, είπε, «γιατί δεν πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις, δεν υπήρξε πρόοδος σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις και βέβαια η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των Ηνωμένων Εθνών».

«Υπάρχουν παγίδες, υπάρχουν δυσκολίες, γίνονται και μεθοδεύσεις, πράγμα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διακηρύξει ποικιλοτρόπως τις τελευταίες μέρες», ανέφερε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «από την άλλη πλευρά αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάει, ποu θα πάει, τουλάχιστον επιχειρήσαμε μέσα από τη συζήτηση να υπάρξουν κάποιες μίνιμουμ δεσμεύσεις».

Διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει επιδιαιτησία οποιασδήποτε μορφής, ούτε χρονοδιαγράμματα». Πρόσθεσε ότι «και βέβαια, στη συζήτηση που γίνεται από τουρκικής πλευράς και επιχειρείται και από κάποια μέλη της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών να υπάρξουν κάποια παίγνια σε ότι αφορά τη διεθνή διάσκεψη, θέση σταθερή δικιά μας είναι ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η διεθνής διάσκεψη αν δεν υπάρξει συμφωνία σε ότι αφορά τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και αν δεν υπάρχει και συγκατάθεση των δύο πλευρών».

«Η προσπάθειά μας είναι να συμβάλουμε έτσι που να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν θα αποφύγω τον πειρασμό – και είναι με θλίψη που το λέω – ότι αν οι εισηγήσεις, οι εκτιμήσεις και οι απόψεις του ΔΗΚΟ εισακούγονταν όταν είχαν διατυπωθεί σε ανύποπτο χρόνο, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά και να μην φθάναμε στο σημείο σήμερα όλοι να μιλάμε για περίεργες μεθοδεύσεις ή για πονηρές μεθοδεύσεις της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών και κάποιων που θωπεύουν την Τουρκία».

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι «δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση ο ΓΓ ούτε να επιβάλει ούτε και να προωθήσει εντέχνως ούτε επιδιαιτησία, ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ούτε βέβαια να επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις όποιες προτάσεις στη βάση του περιγράμματος το οποίο έχει δοθεί τις τελευταίες μέρες και από τις δύο πλευρές γιατί αυτό είναι μια άλλη μορφή επιδιαιτησίας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε με προσοχή τις απόψεις όλων μας και ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι θα κινηθεί στη βάση αυτών που έχουμε συζητήσει, παρόλο που θα ήταν ευχής έργο να είχε ζητηθεί αναβολή από τη στιγμή που η τουρκική πλευρά δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόοδος στο

Keywords
Τυχαία Θέματα