Καρογιάν: Αφετηρία η συνάντηση Αναστασιάδη-Ντράγκι

15:21 4/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αφετηρία για τη δημιουργία σωστών προϋποθέσεων και συνθηκών που μπορούν να οδηγήσουν στην υλοποίηση κάποιων αποφάσεων ή υιοθέτηση μέτρων προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος και διάσωσης της Τράπεζας Κύπρου, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της ΕΤΚ.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντησή του

με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας, Μάθιου Κιντ, ο Μάριος Καρογιάν είπε ότι είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συνάντησή του με τον Μάριο Ντράγκι, λέγοντας ότι «τέτοιου είδους συναντήσεις όταν προετοιμάζονται σωστά είναι ωφέλιμες, τις χρειαζόμαστε σε μια φάση που έχουμε ανάγκη από συνεργάτες και θεσμών που θα βοηθήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία να βγει το συντομότερο δυνατό από αυτή τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται». Η συνάντηση, πρόσθεσε, είναι μια αφετηρία μιας παραγωγικής διαδικασίας και συζήτησης του Προέδρου και άλλων θεσμικών οργάνων του κράτους με τους θεσμούς της ΕΕ που έχουν ρόλο σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των οικονομικών συνθηκών της επόμενης περιόδου και «χωρίς ατάκες, χωρίς λαϊκισμό και προσπάθεια εντυπωσιασμού, εμείς εδώ στο εσωτερικό να μην προκαλούμε σκιές, περισσότερες τριβές που στο τέλος αντί να εξυπηρετούν τον συνολικό στόχο, να τον δυσκολεύουν».

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι είναι της σχολής να λέγονται τα πράγματα με ειλικρίνεια «μέχρι εκεί που μπορείς να τα πεις» και οι πολιτικές δυνάμεις, με υπεύθυνο τρόπο, να συνδράμουν με ενότητα στόχο για το ξεπέρασμα των δυσκολιών που έχουμε ενώπιόν μας.

Κληθείς να πει αν εκ του αποτελέσματος κρίνει ότι η συνάντηση με τον κ. Ντράγκι ήταν καλά προετοιμασμένη, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι μίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πριν τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΤΚ και τον είχε ενημερώσει για την προεργασία που είχε γίνει, αλλά και τις προσεγγίσεις που είχε κατά νου – όπως είπε – να καταθέσει στον κ. Ντράγκι. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, πιστεύει ότι οι προσεγγίσεις του Προέδρου Αναστασιάδη κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει αρκετή επιχειρηματολογία, είπε, αρκετά εναλλακτικά σενάρια και επανέλαβε την αξιολόγησή της χθεσινής συνάντησης ως μια σημαντική αφετηρία. «Χρειάζεται να την συνεχίσουμε με πιο συχνές επαφές, συνεννοήσεις που μπορεί να γίνονται σε επιμέρους χρονικά διαστήματα με επιμέρους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών που έχουν λόγο στα ζητήματα που αφορούν την οικονομία μας».

Τέτοιου είδους συζητήσεις, καλά προετοιμασμένες, μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα, σημείωσε. Δεν θέλει, είπε, να ωραιοποιήσει την κατάσταση, αλλά ούτε και να τη δαιμονοποιήσει, λέγοντας πως βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή και χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί και επιμονή σε κάποια ζητήματα που έχουμε σημαντική επιχειρηματολογία. Αρκετοί αξιωματούχοι στην ΕΕ, ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν, αντιλαμβάνονται ήδη ότι αυτό που επιβλήθηκε στην Κύπρο βίαια, έχει προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στην οικονομία, γιατί η Κύπρος θεωρήθηκε ως ένα πειραματόζωο για να εισάξουν νέες λογικές στην ευρωζώνη.

Συνάντηση με Βρετανό Ύπατο Αρμοστή

———————————————-

Όσον αφορά τη συνάντησή του με τον Μάθιου Κιντ , ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι ήταν χρήσιμη και ουσιαστική και περιστράφηκε στα ζητήματα της οικονομίας και το Κυπριακό.

Για την οικονομία, στόχος – εξήγησε – είπε στον Ύπατο Αρμοστή είναι το συντομότερο να υπάρξει σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και άρση των περιοριστικών μέτρων, ώστε σιγά σιγά να μπορεί να επανεκκινήσει η οικονομία. Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που είχε στην κοινωνία η κρίση, είναι πασιφανές, πρόσθεσε, ότι ο βίαιος τρόπος που επιβλήθηκε η απόφαση που αφορά την Κύπρο προκάλεσε αλυσιδωτά προβλήματα στις παραγωγικές δυνάμεις του λαού και στα ίδια τα νοικοκυριά. Ζήτησε, συνέχισε, τη στήριξη της Βρετανίας σε αυτή την προσπάθεια ώστε το συντομότερο δυνατό να υπάρξει σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και επανεκκίνηση της οικονομίας.

Για το εθνικό θέμα, ο κ. Καρογιάν είπε ότι επανέλαβε στον Ύπατο Αρμοστή τις γνωστές θέσεις του ΔΗΚΟ. Το κλειδί για τη λύση, ανέφερε στον Μάθιου Κιντ, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, βρίσκεται στην τουρκική στάση και συμπεριφορά.

Κληθείς να πει ποια στήριξη μπορούμε να αναμένουμε από τους Βρετανούς, ο Μάριος Καρογιάν είπε ότι η Βρετανία μπορεί να μην ανήκει στην ευρωζώνη, αλλά έχει ένα ειδικό βάρος στους θεσμούς της ΕΕ. Μπορεί ίσως, συνέχισε, να βοηθήσει και σε άλλα επίπεδα, επισημαίνοντας ότι η Βρετανία έχει μεγάλη τεχνογνωσία, σημαντικές εμπειρίες που μπορεί να είναι χρήσιμες στην εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου και του τραπεζικού συστήματος, αλλά και το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουμε. Η προσέγγιση του κ. Κιντ, είπε, ήταν πως η Βρετανία θα μπορούσε να ασκήσει, στο πλαίσιο των δικών της αρμοδιοτήτων, τον όποιο ρόλο της προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ερώτηση εάν είναι χρονικά ορθό, υπό το φως των εξελίξεων που ζούμε, να τεθεί το θέμα των οφειλομένων από τη Βρετανία για τις Βάσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι δεν συζήτησαν σήμερα αυτό το θέμα. «Ζητήματα που αφορούν πάγιες υποχρεώσεις και διαχρονικές απαιτήσεις που είχαμε, πρέπει να προσεγγίζονται με τον σωστό τρόπο χωρίς πολλούς λαϊκισμούς και τυμπανοκρουσίες και ανώφελες συζητήσεις». Υπάρχουν τρόποι χειρισμού σε κυβερνητικό επίπεδο ώστε να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, σημείωσε, όμως – είπε – δεν θεωρεί στο παρόν στάδιο συνετό να αρχίσουμε μια δημόσια συζήτηση για ζητήματα που έχουν συζητηθεί στο παρελθόν που χρίζουν λεπτών χειρισμών από οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Άχαρες συζητήσεις που μπορεί να προκαλούν εντυπωσιασμό για κάποιες μέρες ή για κάποιες ώρες, μπορεί να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα, πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα