Διαφωνεί το ΑΚΕΛ με το νέο νομοσχέδιο για αιτητές ασύλου

15:16 4/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το νομοσχέδιο για αλλαγή του τρόπου στήριξης των αιτητών πολιτικού ασύλου και των όσων βρίσκονται στην Κύπρο με ανθρωπιστικό καθεστώς συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. Το νομοσχέδιο αναμένεται να οδηγηθεί προς ψήφιση στην τελευταία ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη, ωστόσο καταγράφεται η διαφωνία του ΑΚΕΛ που θεωρεί ότι υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν

διευκρινήσεων και ζητά να επανέλθει η Επιτροπή με συζήτηση το Σεπτέμβριο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης, είπε ότι πρόκειται για 159 οικογένειες αιτητών πολιτικού ασύλου, δηλαδή 500 άτομα και 7 οικογένειες με ανθρωπιστικό καθεστώς.

Ο κ. Λαμάρης είπε ότι η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες, κατέθεσε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο προνοεί την αντικατάσταση της παροχής βοηθήματος με υλική στήριξη σε κουπόνια για είδη ένδυσης/υπόδησης, τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη δημιουργία χώρων υποδοχής για στέγαση των αιτητών. Σε περίπτωση που το κράτος δεν μπορεί να παρέχει στέγαση, θα παραχωρείται επίδομα ενοικίου απευθείας στον ιδιοκτήτη του υποστατικού αντί στον αιτητή.

Ο κ. Λαμάρης είπε ότι δεν έχει απαντηθεί μια σειρά από βασικά ερωτήματα από τους αρμοδίους για την αποτελεσματικότητα της αλλαγής της νομοθεσίας, αν αυτή θα είναι οικονομικά συμφέρουσα ενώ και για τεχνικά ζητήματα δεν υπήρξαν απαντήσεις.

Είπε ότι ως ΑΚΕΛ θεωρούν ότι δεν πρέπει να βιαστούμε και ότι ίσως δεν αξίζει καν και τον κόπο γατί υπάρχει ενδεχόμενο να εκτεθούμε και διεθνώς από μια βεβιασμένη ενέργεια. Σύμφωνα με τον κ. Λαμάρη, το συνολικό κόστος για τα άτομα αυτά είναι 190,000 ευρώ το μήνα. Είπε ακόμη ότι λόγω πολιτικών των τελευταίων χρόνων μειώθηκε δραματικά ο αριθμός των αιτητών και από τις χιλιάδες αιτήσεις που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, τώρα εκκρεμούν μερικές εκατοντάδες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού διαφώνησε με τη θέση για αναβολή της ψήφισης μέχρι το Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι με την ψήφιση την Πέμπτη θα τεθεί τέρμα στον φορολογικό παράδεισο των οικονομικών μεταναστών που ήταν η Κύπρος, όπως είπε.

Ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία που συζητήθηκαν στην Επιτροπή, το 95% των αιτητών ασύλου είναι οικονομικοί μετανάστες, προσθέτοντας ότι η πολιτεία αυτή πλήρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια γιατί τα προηγούμενα χρόνια είχε εφαρμόσει την πολιτική της εφαρμογής κινήτρων για τους αιτητές και την παροχή ψηλών επιδομάτων.

Εξήγησε ότι πέραν της παραχώρησης κουπονιών για τρόφιμα και είδη ένδυσης και υπόδησης, στους αιτητές ασύλου μέχρι την εξέταση της αίτησής τους θα απαγορεύεται η μετάβαση στα κατεχόμενα και σε κάποιες περιπτώσεις θα τίθενται και περιορισμοί στη διακίνηση στις ελεύθερες περιοχές.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το υπουργικό θα καθορίσει τους κανονισμούς για το τι ακριβώς θα διατίθεται στην κάθε οικογένεια σε είδη πρώτης ανάγκης όπως καθορίζει και ευρωπαϊκή οδηγία.

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμη ότι θα ευνοηθεί η κυπριακή αγορά καθώς θα βγει το κράτος σε προσφορές για παραχώρηση τροφίμων και ειδών ένδυσης και υπόδησης.

Κληθείς να σχολιάσει τους προβληματισμούς που εξέφρασε το ΑΚΕΛ για το θέμα, είπε ότι ενδεχομένως να προκύψουν πρακτικά προβλήματα, κατηγόρησε όμως το κόμμα λέγοντας ότι είναι οι πολιτικές του που δημιούργησαν, όπως είπε, το ρεύμα των μεταναστών και την αύξηση των δαπανών.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας είπε ότι είναι αναγκαιότητα η αλλαγή της πολιτικής στην παροχή των βοηθημάτων στους αιτητές ασύλου, λέγοντας ότι όντως πολλοί επιτήδειοι έρχονταν στην Κύπρο και εκμεταλλεύονταν τις υφιστάμενες νομοθεσίες.

Ανέφερε ωστόσο ότι αν και επείγει η αλλαγή της νομοθεσίας, η Κυβέρνηση φάνηκε ότι δεν είναι έτοιμη, όπως είπε, για πλήρη εφαρμογή της απόφασης αφού δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα περιλαμβάνουν τα κουπόνια αυτά, πότε θα αρχίσει η διαδικασία για προσφορές.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρίκα, δημιουργείται ένα κενό μεταξύ της ψήφισης και της εφαρμογής της νομοθεσίας και αυτό προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό. Είπε ακόμη ότι θα ήταν προτιμότερο η Κυβέρνηση να είχε ολοκληρώσει την μελέτη της εκφράζοντας την άποψη ότι θα μπορούσε ναι μεν να ψηφιστεί το νομοσχέδιο την Πέμπτη αλλά σε κάποιο στάδιο να γίνουν τροποποιήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα