Κανένα σοβαρό πρόβλημα κατά τους ελέγχους ροομετρητών καυσίμων

17:24 29/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κανένα σοβαρό πρόβλημα δεν εντοπίστηκε κατά τους εντατικούς ελέγχους που διεξήγαγε το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην αγορά κατά τους μήνες Ιανουάριο έως Μάιο 2013, στο πλαίσιο εφαρμογής των σχετικών με την ποιότητα των πετρελαιοειδών και καυσίμων νομοθεσιών (οι περί Προδιαγραφών Πετρελαιοειδών και Καυσίμων Νόμοι του 2003 έως 2009) και της σχετικής με την ακρίβεια των ροομετρητών που διοχετεύουν υγρά καύσιμα στους χώρους λιανικής πώλησης νομοθεσίας (οι περί Μέτρων και Σταθμών Νόμοι του 1974 έως 2010).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου,

με τη βοήθεια τόσο των πρότυπων ογκομετρικών δοχείων όσο και της Κινητής Μονάδας Ελέγχου Ροομετρητών Υγρών Καυσίμων που διαθέτει ο Κλάδος Μέτρων και Σταθμών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, διεξήχθηκαν έλεγχοι σε 40 πρατήρια και 14 βυτιοφόρα διαφόρων εταιρειών με το συνολικό αριθμό των ροομετρητών που ελέγχθηκαν να ανέρχεται στους 873 στα πρατήρια και στους 14 στα βυτιοφόρα.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων κατέδειξαν ότι όλοι οι ροομετρητές, τόσο στα πρατήρια όσο και στα βυτιοφόρα, λειτουργούσαν σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα των πετρελαιοειδών και καυσίμων κατά την ίδια περίοδο έχουν διεξαχθεί εργαστηριακοί έλεγχοι σε 262 δείγματα πετρελαιοειδών (βενζίνη, ντίζελ, πετρέλαιο θέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο, γεωργικό πετρέλαιο) στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου.

Επίσης, έλεγχοι έχουν διενεργηθεί σε ένα δείγμα υγραερίου και τρία δείγματα ελαφρού μαζούτ (LFO). Τα αποτελέσματα των ελέγχων κατέδειξαν ότι η ποιότητα των πετρελαιοειδών που διατίθενται στην κυπριακή αγορά είναι σύμφωνη με τη σχετική νομοθεσία.

Σε μία περίπτωση, ωστόσο, εντοπίστηκε δείγμα αγροτικού πετρελαίου εκτός προδιαγραφών, το οποίο διατίθετο προς πώληση από πρατήριο πετρελαιοειδών στην Πάφο. Εντοπίστηκε, επίσης, σε πρατήριο πετρελαιοειδών στη Λεμεσό εκτός προδιαγραφών πετρέλαιο κίνησης, λόγω ανάμειξής του με πετρέλαιο θέρμανσης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, και στις δύο περιπτώσεις εφαρμόστηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα