Καμία περικοπή στο νερό ύδρευσης

14:50 6/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Δεν θα υπάρξει καμία περικοπή στην παροχή νερού για ύδρευση λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και θα δοθούν ικανοποιητικές ποσότητες για σκοπούς άρδευσης, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας, ο Υπουργός είπε ότι για σκοπούς άρδευσης εντός του 2014 θα παρέχονται οι ίδιες ποσότητες νερού όπως και το 2010, 2011 και 2012 για να στηριχθούν οι γεωργοί και το εισόδημά τους.

Για την ύδρευση, είπε ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων καλείται έως το Μάιο να υποβάλει μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο

σχέδιο δράσης το οποίο και θα τύχει συζήτησης. Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι σχεδιασμοί αφορούν τη μέγιστη αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού για ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι σε σχέση με πέρσι μειώνεται η παροχή νερού για άρδευση, λέγοντας ότι πέρσι δόθηκαν 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού περισσότερα από ότι προηγούμενες χρονιές γιατί μας το επέτρεψε η κατάσταση στα φράγματα. Πρόσθεσε ότι και για σκοπούς ύδρευσης και για σκοπούς άρδευσης το Υπουργείο αντιμετωπίζει την κατάσταση με την ίδια πολιτική.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας Γιαννάκης Γαβριήλ, αφού ανέφερε ότι η ανομβρία είναι το δεύτερο σημαντικότερο ζήτημα μετά το Κυπριακό, μίλησε για κακούς χειρισμούς του Τμήματος Υδάτων το οποίο δεν έθεσε ενωρίτερα σε λειτουργία τις μονάδες αφαλάτωσης και παραχωρούσε νερό από τα φράγματα.

Είπε ότι το υδατικό επί προηγούμενης διακυβέρνησης είχε επιλυθεί και ότι οι Κυβερνώντες φέτος πήραν νερό από τα φράγματα και το έδωσαν για γεωργικούς σκοπούς. Ο κ. Γαβριήλ μίλησε για κακό προγραμματισμό του Τμήματος υδάτων ο οποίος θα αυξήσει τα κόστη των γεωργών.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ, θα πρέπει οι αφαλατώσεις να λειτουργούν συνέχεια και κάλεσε την Κυβέρνηση να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και να βρει τους αναγκαίους πόρους, είτε από τις Βρυξέλλες είτε από τα εθνικά ταμεία για στηριχθούν οι παραγωγοί. Διερωτήθηκε επίσης τι θα απογίνει όλος εκείνος ο κόσμος ο οποίος λόγω κρίσης στράφηκε φέτος στη γεωργία και την αγροτική καλλιέργεια.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε ότι δεν πρέπει κριτική εκ του πονηρού. Πρόσθεσε ότι από την ενημέρωση του Υπουργού Γεωργίας θα πρέπει να δοθούν τα εύσημα και στον ίδιο αλλά και στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων γιατί χάρη στους σωστούς, όπως είπε, προγραμματισμούς, υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απολύτως περικοπή νερού για ύδρευση ενώ και οι αγρότες θα λάβουν ικανοποιητικές ποσότητες νερού.

Σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις περικοπές των οκτώ εκατομμυρίων που απέκοψε η Βουλή από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας, λέγοντας ότι αυτό το ζήτημα θα το δει άμεσα η Βουλή.

Ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας δήλωσε ότι η ανομβρία είναι από τις χειρότερες του τελευταίου αιώνα και κάλεσε τον Υπουργό Γεωργίας να θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ με στόχο να στηριχθούν οι καλλιεργητές. Πρόσθεσε ότι και το Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα για να πάρει η Κύπρος βοήθεια από τα ταμεία αλληλεγγύης όπως έγινε και στο παρελθόν.

Βουλή και Κυβέρνηση, πρόσθεσε, πρέπει να εξετάσουν διάφορα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ανομβρία.

Ο ΓΓ του Παναγροτικού Νεκτάριος Κάρυος είπε ότι η συνεχιζόμενη ανομβρία έδειξε τα δόντια της με επιπτώσεις στους καλλιεργητές και στον προγραμματισμό του επόμενου έτους για τα αποθέματα νερού.

Διαφώνησε με την πρόταση του Τμήματος Υδάτων για περικοπές περίπου 27% στο νερό που δίνεται για σκοπούς άρδευσης χωρίς καμία περικοπή στην ύδρευση, σημειώνοντας ότι η διαχείριση αποθεμάτων πρέπει να γίνει με δίκαιο και ισότιμο τρόπο προς όλη της κοινωνία.

Πρόσθεσε ότι το 70% του νερού που παραχωρείται για σκοπούς ύδρευσης πρέπει να μπει κάτω από πρόγραμμα διαχείρισης για να οδεύσουμε την επόμενη υδατική περίοδο με περισσότερη ασφάλεια και με περισσότερο νερό για την γεωργία.

Ο κ. Κάρυος κάλεσε την Κυβέρνηση να απευθυνθεί στις Βρυξέλλες για βοήθεια από τα ταμεία αλληλεγγύης για αντιμετώπιση της ανομβρίας και της ξηρασίας. Παράλληλα είπε ότι πρέπει να ζητηθεί από την ΕΕ η εξουσιοδότηση ώστε η Κυβέρνηση να μπορεί να στηρίξει την οικονομία με εθνικούς πόρους, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Επιπρόσθετα είπε ότι για το τρέχον έτος πρέπει να αξιολογηθούν οι αιτήσεις που λήφθηκαν μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για το νερό που δίνεται κατά άτομο ώστε ο κάθε γεωργός να κάνει τον προσωπικό του προγραμματισμό και διαχείριση για τις δικές του καλλιέργειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα