Καμιά αλλαγή στους στόχους του ΓΕΣΥ ξεκαθαρίζει ο Υπουργός Υγείας

14:34 24/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Καμιά αλλαγή από τους στόχους του Γενικού Συστήματος Υγείας ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης θέλοντας με αυτή τη δήλωση να δώσει τέλος, όπως είπε , «σε αυτό το παραμύθι» περί αλλαγής στη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ και ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της υγείας να συνενώσουν τις δυνάμεις τους για να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ.

Απαντώντας σε τοποθετήσεις βουλευτών κατά την ημερίδα που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος υπό τον τίτλο «Γενικό Σχέδιο Υγείας – Ωρα

μηδέν» είπε ότι με αυτή τη δήλωση απαντά στην έντονη παραφιλολογία που αναπτύσσεται τους τελευταίους οκτώ μήνες για το καθεστώς του ΓΕΣΥ και τη φημολογούμενη εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών.

Σε ό,τι αφορά την αυτονόμηση των νοσοκομείων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι η διαδικασία προχωρά και ήδη κλήθηκαν εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό και την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος «μας καθοδηγεί και μας νουθετεί για την πραγμάτωση του ΓΕΣΥ”.

Συνεχίζοντας είπε ότι το Υπουργείο Υγείας κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς για να τους μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και τους συνεργάτες του και να τους εκπαιδεύσει στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ο Υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι στόχος του από την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν η σύζευξη του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα προς όφελος της υγείας του πολίτη, «έξω από συμφέροντα, έξω από κατεστημένα και επιχειρηματικές επιδιώξεις».

Περαιτέρω ο κ. Πετρίδης αναφερόμενος στην αποστολή των ασθενών στο εξωτερικό είπε ότι υπάρχουν χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες που ακόμα δεν μπορούν να γίνουν στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε θέσει στόχο τη μετάκληση ξένων επιστημόνων για να μεταλαμπαδεύσουν τις χειρουργικές τους γνώσεις και εμπειρίες στους Κύπριους επιστήμονες και ασθενείς.

Επεσήμανε δε ότι από τα 12 εκατομμύρια που περιλήφθηκαν αρχικά στον Προϋπολογισμό του κράτους για αγορά υπηρεσιών από το εξωτερικό με τις συντονισμένες προσπάθειες που καταβλήθηκαν τους τελευταίους μήνες το ποσό αυτό μειώθηκε και δεν ξεπερνά τα 4 εκ, παρατηρώντας ότι με αυτό αποδεικνύεται ότι μπορούμε να συμμαζέψουμε τις δαπάνες της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Αναφορικά με τον ιατρικό φάκελο ο Υπουργός Υγείας είπε ότι αναλαμβάνοντας βρήκε στο Υπουργείο Υγείας πρωτοποριακά προγράμματα και εξήγησε ότι το Υπουργείο Υγείας συμμετέχει ήδη σε πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο και διαβεβαίωσε ότι σύντομα και μέχρι το 2015 θα ολοκληρωθεί και θα εφαρμοστεί ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος.

Διαβεβαίωσε ότι «προχωρούμε χωρίς σκεπτικισμό» θέτοντας πάνω από όλα την υγεία και το δικαίωμα ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού να έχουν πρόσβαση στην υγεία.

Ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε τον έντονο προβληματισμό για τον καθορισμό της συν – πληρωμής και επανατονίζοντας ότι σε αυτό τον προβληματισμό βρίσκει στήριξη και από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σημείωσε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι ένας χαμηλοσυνταξιούχος υπάλληλος, ο οποίος παίρνει 500 ευρώ το μήνα, συμμετέχοντας σε ένα σύστημα υγείας, θα νοσηλεύεται στα νοσηλευτήρια του τόπου μας, πληρώνοντας 50 ευρώ την ημέρα μόνο για έξοδα νοσηλείας, εκτός του κόστος των φαρμάκων και των ιατροφαρμακευτικών εξετάσεων».

«Ευτυχώς υπάρχει ταυτογνωμία με τον Οργανισμό και έχουμε μεθοδεύσει τον εντοπισμό τρόπων κατοχύρωσης αυτών των ανθρώπων κατά τρόπο που να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε όλα τα επίπεδα ιατρικής φροντίδας χωρίς την όποια επιβάρυνση», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Άριστος Πετρίδης είπε ότι η ημερίδα πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη και καθοριστικής σημασίας χρονική περίοδο για την Κύπρο με στόχο του Συλλόγου να δοθεί ώθηση στην προσπάθεια για εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

«Νέος αέρας πνέει στον τομέα της υγείας με την αποφασιστικότητα του Υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει το 2015 το ΓΕΣΥ», παρατήρησε ο κ. Πετρίδης προσθέτοντας ότι τα οικονομικά προβλήματα του επισώρευσε η οικονομική κρίση επιτάσσουν την ανάγκη για εφαρμογή ενός σωστά σχεδιασμένου ΓΕΣΥ.

Ο κ. Πετρίδης διατύπωσε τη θέση ότι ο πολίτης μέσα από το ΓΕΣΥ πρέπει να δικαιούται το αυτονόητο και χωρίς να βρίσκεται έναντι του κινδύνου οικονομικής κατάρρευσης όταν τεθεί αντιμέτωπος με σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Δήλωσε επίσης την ετοιμότητα των φαρμακοποιών να συμβάλουν στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης της πολυφαρμακίας.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαρία Κυριακού ανέφερε ότι το ΓΕΣΥ πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους του πολίτες και ειδικά στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η κ. Κυριακού συνεχίζοντας είπε ότι η οικονομική κρίση αυξάνει τη ροή ασθενών προς τα δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία έχουν εξαντλήσει τα όρια των δυνατοτήτων τους.

Περαιτέρω η βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι οι Κύπριοι πολίτες καταβάλλουν τον ψηλότερο προϋπολογισμό από όλους τους πολίτες της ΕΕ για την αγορά υπηρεσιών υγείας.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η διενεργηθείσα αναλογιστική μελέτη καταδεικνύει ότι με οριακή αύξηση στη συνεισφορά θα υπάρξει ένα βιώσιμο ΓΕΣΥ και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να εφαρμόσουμε το ΓΕΣΥ που ονειρευτήκαμε.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη ανέφερε ότι το ΓΕΣΥ ήταν αίτημα που τέθηκε από το κόμμα της από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να έχει καθολική εφαρμογή, που να βασίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη.

Προσθέτοντας ότι η υγεία δεν πρέπει να χρωματίζεται κομματικά και να γίνεται αντικείμενο πελατειακών σχέσεων μέσα στα κόμματα, διατύπωσε τη θέση ότι το οικονομικό περιβάλλον επιτρέπει την εφαρμογή του ΓΕΣΥ καθώς τα ιδιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια κλεισίματος.

Είπε ακόμα ότι ακούγονται διάφορα για διαφορετική μορφή ΓΕΣΥ και κάλεσε την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Περαιτέρω διατύπωσε τη θέση ότι στο ΓΕΣΥ πρέπει να περιληφθούν ασφαλιστικές δικλείδες που να παρεμποδίζουν τη δημιουργία κυκλωμάτων και να προβλεφθούν ποινές για παρατυπίες και παρανομίες.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης ανέφερε ότι η κοινωνία απαιτεί να δημιουργηθεί ένα δίκαιο και προσβάσιμο σύστημα υγείας και διατύπωσε τη θέση ότι η εισαγωγή του αφορά επανάσταση. Εκφράζοντας επίσης την εκτίμηση ότι στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ «θα βρεθούμε αντιμέτωποι με συμφέροντα και σκοπέλους», πρόσθεσε ότι πρέπει να βρούμε τους τρόπους ώστε να έχουμε ένα βιώσιμο σχέδιο υγείας.

Ο κ. Βότσης συνεχίζοντας είπε πως έφθασε το πλήρωμα του χρόνου ώστε ο καθένας να αναλάβει το κόστος των αποφάσεων του. Επισημαίνοντας ότι ο φαρμακοποιός δεν είναι πωλητής φαρμάκων είπε πως είναι ο επιστήμονας που αποτελεί τον τελευταίο κρίκο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα μπορεί να ελέγχει τη σωστή λειτουργία του συστήματος.

Ο εκπρόσωπος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Θεοδώρου είπε ότι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ περιλαμβάνεται μεταξύ των 7 επισημάνσεων της Κομισιόν προς την προηγούμενη Κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κύπρο είναι 8% του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ σε χώρες που έχουν συστήματα υγείας το ποσοστό είναι μικρότερο του 4%.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ απαιτεί ξεκάθαρη τοποθέτηση της Κυβέρνησης εάν το ΓΕΣΥ θα εφαρμοστεί όπως προβλέπεται στο νόμο πλαίσιο ή θα εφαρμοστεί με βάση την προεκλογική εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας για εμπλοκή και των ασφαλιστικών εταιρειών.

Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ απαιτεί καθολική εφαρμογή και τη θέσπιση εποπτικών οργάνων που θα διασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του ΓΕΣΥ.

Ο Εκπρόσωπος του ΕΥΡΩΚΟ Θεόδωρος Ευθυμίου είπε πως το υφιστάμενο σύστημα είναι προ πολλού ξεπερασμένο και ανέφερε πως η εφαρμογή ενός σωστά σχεδιασμένου ΓΕΣΥ θα ενισχύσει το στόχο να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

Παρατήρησε επίσης ότι ενώ με βάση τη νομοθεσία δικαιούχοι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα νοσοκομεία ήταν το 85% των Κυπρίων πολιτών, αλλά χρήση του δικαιώματος έκανε μόνο το 40% καταδεικνύει τη μειωμένη εμπιστοσύνη των πολιτών προς το δημόσιο τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Καταλήγοντας είπε πως θα πρέπει να αναζητηθούν «έξυπνοι τρόποι» εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

Ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Πολιτών Μάριος Χατζηνικολάου είπε ότι η Συμμαχία Πολιτών προσδοκεί σε ένα Σύστημα Υγείας που θα παρέχει υπηρεσίες στον άνθρωπο από τη στιγμή της γέννησης μέχρι το τέλος της ζωής του.

Διατύπωσε τη θέση ότι σε καμία περίπτωση η οικονομική κρίση δεν πρέπει να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

‘Εθεσε επίσης την εισήγηση όπως στο ΓΕΣΥ εισαχθεί σύστημα αξιολόγησης που θα επιβραβεύει τον καλύτερο και αναφέρθηκε στην ανάγκη της ολοκληρωτικής μηχανογράφησης και του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα