Καλύτερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη και περιβαλλοντικά ζητήματα, ζητά από Κύπρο η Κομισιόν

14:20 25/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κομισιόν ενεργοποίηση σήμερα το τελευταίο στάδιο προδικαστικής διαδικασίας κατά της Κύπρου, ζητώντας να προσαρμοσθούν στα ευρωπαϊκά πρότυπα οι νόμοι της χώρας όσον αφορά την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν την πρόσβαση σε διαδικασίες διοικητικής και δικαστικής επανεξέτασης όσον αφορά την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων έργων και σχεδίων στο περιβάλλον. Κατά τον τρόπο αυτό, προσφέρεται η δυνατότητα στο

ευρύ κοινό και στις ΜΚΟ να συμμετέχουν αποτελεσματικά σε τέτοιου είδους διαδικασίες.

Η Επιτροπή, αφού αξιολόγησε τη νομοθεσία της Κύπρου στον εν λόγω τομέα, θεωρεί ότι η ισχύουσα νομοθεσία μπορεί να περιορίσει την πρόσβαση ορισμένων ΜΚΟ στη δικαιοσύνη.

Παρά την προηγούμενη προειδοποιητική επιστολή και την πρόθεση της Κύπρου να τροποποιήσει τη νομοθεσία της, η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί για τυχόν τροποποίηση του κυπριακού δικαίου. Για τον λόγο αυτό αποστέλλεται αιτιολογημένη γνώμη και δίνει προθεσμία δύο μηνών στην Κύπρο για να απαντήσει. Μάλιστα η Επιτροπή προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που η Κύπρος δεν διασφαλίσει τη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ, μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα