Τρεις προτάσεις νόμου για προστασία των πολιτών κατέθεσε η ΕΔΕΚ στη Βουλή

13:51 25/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τρεις προτάσεις νόμου με στόχο την προστασία των πολιτών όσο διαρκεί η έκρυθμη οικονομική κατάσταση, κατέθεσε στη Βουλή η ΕΔΕΚ, ενώ καλεί τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών να τις θέσει άμεσα προς συζήτηση.

Όπως δήλωσε ο Α’ Αντιπρόεδρος και βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Βαρνάβα, οι προτάσεις νόμου προνοούν, μεταξύ άλλων, την αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ακίνητης ιδιοκτησίας, για οφειλή

σε σχέση με πρώτη κατοικία, τη ρύθμιση θεμάτων επιβολής τόκου, καθώς και την τροποποίηση του Περί Πτωχεύσεων Νόμου.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Βαρνάβα ανέφερε συγκεκριμένα ότι με την πρώτη πρόταση νόμου προτείνεται η αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ακίνητης ιδιοκτησίας, εφόσον πρόκειται για οφειλή που δημιουργήθηκε για την αγορά ή οικοδόμηση πρώτης κατοικίας, για ποσό που δεν υπερβαίνει τις 300 χιλ. ευρώ. Η πρόταση νόμου αφορά και οφειλή για χρηματοδότηση επιχείρησης, ανεξαρτήτως ποσού, υπό τον όρο ότι είναι βιώσιμη.

Αναφορικά με την δεύτερη πρόταση νόμου, είπε ότι σκοπός της είναι η ρύθμιση θεμάτων επιβολής τόκου επί δανείων ή άλλων πιστωτικών διευκολύνσεων, κατά τρόπο που να μην επιτρέπεται ο ανατοκισμός, η επιβολή τόκων υπερημερίας για καθυστερημένη δόση και η ανάκτηση δι’ αγωγής ως καθυστερημένου τόκου επί χρέους ή υποχρεώσεως ποσού που να υπερβαίνει το αρχικό χρέος εν σχέσει προς το οποίο αυτό είναι πληρωτέο.

Εξάλλου, ανέφερε ότι στην πρόταση νόμου που τροποποιεί τον Περί Πτωχεύσεως Νόμο, προτείνεται αύξηση, από 850 σε 10.000 ευρώ, του κατώτατου ορίου του οφειλομένου χρέους για το οποίο ο πιστωτής θα δικαιούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης εναντίον του χρεώστη του, πρωτοφειλέτη ή εγγυητή.

Συμπλήρωσε ότι στην περίπτωση που το χρέος είναι ασφαλισμένο με υποθήκη ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα προς όφελός του, προβλέπεται ότι ο πιστωτής δεν θα δικαιούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης στην έκταση του ποσού της εκτιμημένης αξίας της ασφάλειας και νοουμένου ότι το υπόλοιπο αυτό δεν είναι μικρότερο των 10.000 ευρώ.

Στόχος των τριών προτάσεων είναι, κατά τον κ. Βαρνάβα, να απαμβλυνθούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα του κόσμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα