Και το κυπριακό στην ατζέντα Ερντογάν – Νταβούτογλου και Κλίντον

12:47 3/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Κυπριακό περιλαμβάνονταν στην ατζέντα των συναντήσεων που είχαν ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν και ο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον στο περιθώριο της Διεθνούς Συνόδου της Ομάδας Φίλων της Συρίας.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ με τίτλο «3 μηνύματα στην Κλίντον», η Χουριέτ γράφει ότι εκτός από τα θέματα που αφορούν την Συρία και το Ιράν, οι Τούρκοι αξιωματούχοι συζήτησαν μαζί της τρία άλλα θέματα που απασχολούν τη χώρα τους.
Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν αρχικά στην κ.

Κλίντον ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο θέμα που αφορά τη γενοκτονία των Αρμενίων, το οποίο ανακύπτει κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου (ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων), επηρεάζοντας τις σχέσεις των δύο χωρών.

Το δεύτερο μήνυμα που έστειλαν οι Ερντογάν και Νταβούτογλου αφορά το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για το οποίο η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τις εργασίες της, τονίζοντας ότι πρέπει και η Ελλάδα να προβεί σε ανάλογα βήματα στο θέμα της εκλογής μουφτή στη δυτική Θράκη, προκειμένου να προωθήσει και η Τουρκία με τη σειρά της περαιτέρω το θέμα της Θεολογικής Σχολής.

Το τρίτο μήνυμα που έστειλαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι προς την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ αφορά το Κυπριακό, για το οποίο ανέφεραν – σύμφωνα με το δημοσίευμα – ότι ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου έθεσε ξεκάθαρα στην επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ των ΗΕ τη βούληση του ιδίου και των Τ/κ για επίτευξη λύσης. ”Εάν όμως δεν επιτευχθεί λύση μέχρι την 1η Ιουλίου, τότε θα εξαντληθεί η υπομονή του Ερογλου. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει άλλη λύση εκτός απ’ αυτήν των δύο χωριστών κρατών στο νησί. Η πλευρά που πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της λύσης του προβλήματος είναι οι Ε/κ”.

Η Χίλαρι Κλίντον φέρεται να είπε στους Ερντογάν και Νταβούτογλου ότι επειδή η χώρα της επιθυμεί επίλυση του Κυπριακού στη βάση των παραμέτρων που έθεσαν τα ΗΕ, θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές για επίτευξη λύσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα