Φάρμακο υπόσχεται θεραπεία της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

11:57 3/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ελπίδες για θεραπεία της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ασθένειας του ματιού η οποία προκαλεί μέχρι και τύφλωση, υπόσχεται ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα πανεπιστήμια University of California at Riverside και Princeton University στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, εισάγοντας κατάλληλες τροποποιήσεις στο πεπτίδιο της κομπστατίνης, ένα υπάρχον

φάρμακο, οι ερευνητικές ομάδες των καθηγητών Γ. Αρχοντή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δ. Μωρίκη του UC Riverside και Χ. Φλούδα του Princeton University δημιούργησαν παράγωγα με βελτιωμένη ανασταλτική δραστηριότητα.

Όπως αναφέρεται, προσομοιώσεις μοριακής δυναμικής, που θα χρειάζονταν περίπου 20 έτη σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, διεξάχθηκαν στα υπολογιστικά εργαστήρια Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και οδήγησαν στο σχεδιασμό μιας από τις επιτυχημένες νέες γενιές του φαρμάκου.

«Αυτό το επίτευγμα συνιστά ένα ακόμα βήμα προς τη δημιουργία φαρμάκου για θεραπεία της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας», προστίθεται.

Το πεπτίδιο της κομπστατίνης είναι ένα υποσχόμενο φάρμακο, που δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα καταστέλλοντας τη μη ελεγχόμενη δραστηριότητα του συστήματος συμπληρώματος, με την οποία σχετίζονται αρκετές ασθένειες όπως η ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, η νόσος Alzheimer, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές.

Συμπληρώνεται ότι στην όλη ανακάλυψη, σημαντική ήταν η συμβολή του Δρ. Φανούριου Ταμάμη και καθηγητή Δρ. Γεώργιου Αρχοντή, του Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου.

Την παρούσα περίοδο γίνονται επιπρόσθετες πειραματικές δοκιμές στα Πανεπιστήμια University of California at Riverside και University of California at Santa Barbara, με σκοπό την εξεύρεση ακόμη πιο δραστικών φαρμάκων, που βασίζονται σε καινούριες προσομοιώσεις Μοριακής Δυναμικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Οι επιστήμονες που έλαβαν μέρος στο κύριο σκέλος της ερευνητικής εργασίας, ανάμεσα τους και οι δύο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, έχουν καταθέσει πατέντα για μερικά από τα νέα υποσχόμενα φάρμακα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα