ΚΑ: Κατάληξη συζητήσεων με τις συντεχνίες την ερχόμενη εβδομάδα

15:38 25/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο κύκλος των επαφών με τις συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών και η ενδεχόμενη κατάληξη σε συμφωνία ή μη για τη διάσωση της εταιρείας πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ώστε να προχωρήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ανέφερε σήμερα ο Εκτελεστικός Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Γιώργος Μαυρόκωστας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, στα γραφεία της εταιρείας, ο κ. Μαυρόκωστας είπε ότι η αύξηση κεφαλαίου

είναι αναγκαία για την επιβίωση των Κυπριακών Αερογραμμών.

Είπε εξάλλου ότι «η εταιρεία είναι πολύ σημαντική για την οικονομία της Κύπρου» και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να τη διατηρήσουμε και να την αναπτύξουμε», καθώς «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».

Συνέχισε, λέγοντας ότι τυχόν κλείσιμο της εταιρείας φέτος θα έχει μια άμεση ζημιά 180 εκ. ευρώ για τα ταμεία του κράτους, χωρίς να υπολογίζονται οι ευρύτερες συνέπειες στην οικονομία, ενώ συμπλήρωσε ότι θα χαθούν 400 χιλ τουρίστες για το 2012.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 45 εκ. ευρώ, ο κ. Μαυρόκωστας είπε ότι γίνεται προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία με τις συντεχνίες, πριν προχωρήσει η διαδικασία στη Βουλή. «Επιθυμία μου είναι να πάμε στη Βουλή με ένα συμφωνημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η συμφωνία με τις συντεχνίες δεν αποτελεί προϋπόθεση, αλλά είναι το επιθυμητό.

Συμπλήρωσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα προτείνει να προχωρήσει η Βουλή με την αύξηση κεφαλαίου και ακολούθως, η εταιρεία θα πρέπει να κάνει τις επιλογές της για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς της «με ότι αυτό συνεπάγεται».

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρόνος για να ληφθεί απόφαση από τη Βουλή, ενόψει του καλοκαιριού, ο κ. Μαυρόκωστας αναφέρθηκε στο παράδειγμα του νομοσχεδίου για τη Λαϊκή Τράπεζα. «Ευελπιστώ ότι θα ανταποκριθούν» οι Βουλευτές, είπε, ενώ πρόσθεσε ότι πιστεύει «στο υψηλό αίσθημα καθήκοντος» που τους διακρίνει.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος των ΚΑ ανέφερε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, λόγω της ανάγκης να ανταποκριθεί η εταιρεία στο αίτημα της Βουλής να υπάρξει συμφωνημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης και ει δυνατόν, να έχει εξευρεθεί στρατηγικός επενδυτής πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Είπε ότι η εταιρεία συνομιλεί με τρεις επενδυτές για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, τις οποίες δεν θέλησε να κατονομάσει, ενώ πρόσθεσε ότι οι ίδιοι οι επενδυτές βάζουν ως προϋπόθεση να προηγηθούν τα μέτρα αναδιάρθρωσης και οι αποκοπές. Παρόλα αυτά, ανέφερε, δεν αναμένει να εξευρεθεί επενδυτής πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις των συντεχνιών για το σχέδιο αναδιάρθρωσης που προτείνει η εταιρεία, είπε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγμάτευση και κάποια πράγματα μπορούν να αλλάξουν, συμπλήρωσε όμως ότι οι μειώσεις στο πλεονάζον προσωπικό και οι εξοικονομήσεις που απαιτούνται δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό. Αφησε παράλληλα ανοιχτό το ε

Keywords
Τυχαία Θέματα