Ισορροπημένη η έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία, λέει Δανία και Κομισιόν

21:47 28/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

«Ισορροπημένο» χαρακτήρισαν η Δανική Προεδρία και η Κομισιόν το κείμενο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία στην αυριανή συνεδρία της ολομέλειας του σώματος, στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας ενώπιον της Ευρωβουλής, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανικής Προεδρίας, Νικολάι Βάμεν, επιστράτευσε τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφορικά με τις υποχρεώσεις

της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, εξέφρασε «απογοήτευση» για την άρνηση της Άγκυρας να εφαρμόσει «χωρίς διακρίσεις» το Πρωτόκολλο, αλλά και την απουσία προόδου στην εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Δανός αξιωματούχος επαναβεβαίωσε ότι σε περίπτωση κατά την οποία δεν σημειωθεί πρόοδος στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, τότε το Συμβούλιο θα διατηρήσει τις κυρώσεις που επέβαλε το 2006 κατά της Τουρκίας.

Ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε χαρακτήρισε ως «καλή και ισορροπημένη» την έκθεση της Ευρωβουλής, την οποία ετοίμασε η εισηγήτρια, ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Ρία Όμεν Ρούιτεν.

Αναφέρθηκε στη «Θετική Ατζέντα» της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι αποτελεί συμπληρωματική διαδικασία και όχι υποκατάστατο της ενταξιακής πορείας της υποψήφιας χώρας. Ο κ. Φούλε ανέφερε ότι στο πλαίσιο της «Θετικής Ατζέντας» η Κομισιόν και η Άγκυρα θα εργαστούν επί οκτώ τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι τον προσεχή Μάιο και Ιούνιο θα συσταθούν ομάδες εργασίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συζήτηση που διεξήχθη στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, καταγράφηκαν αρκετές αναφορές γύρω από τις κυπροτουρκικές σχέσεις. Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές Τάκης Χατζηγεωργίου ΑΚΕΛ, Ελένη Θεοχάρους ΔΗΣΥ, Αντιγόνη Παπαδοπούλου ΔΗΚΟ και Κούλλης Μαυρονικόλας ΕΔΕΚ, υποστήριξαν τις κυπριακές θέσεις και έθεσαν την Άγκυρα προ των ευθυνών της για την κατοχή της Κύπρου και για τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της έναντι της Λευκωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα